De begraafplaats werd tussen 1694 en 1950 gebruikt voor de joodse inwoners van Nienburg en de omgeving. Rechts van de ingang zijn de overblijfselen van een begraafplaats (gebouwd in 1887) aangewezen als gedenkplaats. Aan de oostelijke muur zijn twee plaquettes bevestigd. Dat aan de linkerkant luidt:
'De aarde bedekt mijn bloed niet en mijn rouw heeft geen rustplaats.' Job 16.18
Ter nagedachtenis aan de 58 Joodse burgers die tot 1959 in Nienburg woonden. 34 mensen moesten de stad en hun land verlaten en 24 mensen werden gedeporteerd. Opgedragen door de stad Nienburg. '
Aan de rechterkant is een grijze stenen plaquette met gotische letters in laag reliëf die zwaar hebben geleden door weersinvloeden. Het stond oorspronkelijk in de ingang van de Nienburg-synagoge tot de verwoesting van dat gebouw in november 1938. Toen het werd gesloopt, redde een lokale steenhouwer de plaquette en bewaarde deze in zijn werkplaats tot hij hem na de oorlog terug in de gemeenteraad bracht. De stad verkoos om een gedenkteken voor de Joodse slachtoffers van WW2 op de Joodse begraafplaats te vestigen en het WW1 gedenkteken naast het te plaatsen. De plaquette herdenkt de leden van de synagoge Nienburg die is omgekomen in de Eerste Wereldoorlog.
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!