TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Herdenkingssteen Burgemeester Tutein Noltheniuslaan 50

HERDENKINGSSTENEN HOLOCAUST EN VERZETSSTRIJDERS

In Apeldoorn is op 20-01-2019 één Herdenkingssteen geplaatst voor:
Ruth Rebekka Gluskinos.

Ruth Rebekka Gluskinos is de dochter van Willy Gluskinos en Judith Ester Gluskinos-Breslauer. Ze heeft twee broers en één zus.

Ruth Rebekka is voor zover bekend alleenstaand en heeft volgens verwanten een fysieke beperking. Haar broer Georg vlucht in 1937 naar Nederland uit angst voor de Gestapo. Eind 1939 vervolgt hij zijn vlucht door met een illegaal emigratie-schip, de Dora, naar Palestina te gaan. De ouders van Ruth Rebekka vluchten ook naar Nederland en slagen er op een bepaald moment in legaal Palestina te bereiken. Ook Ruths andere broer, Gerhard, zou naar Palestina zijn gevlucht. Reni, Ruths zus, kan tot 1942 in Breslau blijven, dankzij de bescherming door een politiechef die bevriend is met haar vader. Het lukt Reni in 1942 om met een ander illegaal emigratie-schip, de Patria, Palestina te bereiken.

In 1939 vertrekt Ruth Rebekka uit het Duitse Emden om naar Apeldoorn te gaan, waar ze vanaf december 1939 woont in pension ‘Huize Laanzicht’, Meester van Hasseltlaan 25 (na de omnummering nummer 39). Daarna verblijft zij op drie verschillende adressen, waarbij ze steeds inwoont bij een Joods echtpaar. Rond juli 1940 verhuist zij naar de Weidestraat 10 (alleen herleidbaar via Delpher), het huis van het echtpaar Joseph en Judith Elze. Vanaf 12 februari 1941 woont ze een kleine drie maanden in bij het echtpaar Berend Gustaaf en Jeannette Frieda Cohen en hun kinderen, in de Deventerstraat op nummer 129. Op 2 mei 1941 wordt haar adres Tutein Noltheniuslaan 50, waar ze inwoont bij het echtpaar Barend en Vrouwtje Slagter.

In de nacht van 17 op 18 november 1942 vinden er in Gelderland in verschillende plaatsen grote razzia’s plaats. In Apeldoorn wordt een onbekend aantal Joden uit hun huizen gehaald en lopend naar het plaatselijke treinstation geleid. Van daaruit worden ze per trein naar Kamp Westerbork gedeporteerd. Ook Ruth Rebekka wordt deze nacht opgepakt.

Ze is op 18 november 1942 in Kamp Westerbork geregistreerd. Daar blijft ze drie maanden. Op dinsdag 16 februari 1943 vertrekt een trein uit het kamp met als eindbestemming Auschwitz. Ruth Rebekka is één van de 1108 gedwongen passagiers. Op vrijdag 19 februari 1943 komt de trein aan in Auschwitz. Ruth Rebekka wordt op dezelfde dag in een gaskamer vermoord.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: TracesOfWar & Werkgroep Gedenkstenen Apeldoorn
  • Foto's: Werkgroep Gedenkstenen Apeldoorn

Gerelateerde boeken

Hitlers Holocaust
Auschwitz