TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Monument Crash Lancaster ED761

29/30 maart 1943.

​Deze missie van RAF Bomber Command werd uitgevoerd door 329 vliegtuigen (162 Lancasters, 103 Halifaxes en 64 Stirlings) met als doel, het bombarderen van Berlijn (D).
21 (6%) van deze bommenwerpers zouden niet terugkeren in Engeland. Onder deze bommenwerpers ook de ED761, DX-Z die in Waverveen zou neerstorten. Door slecht weer en verkeerde weersvoorspelling hadden de bommenwerpers grote moeite hun doel te bereiken.

​Lancaster ED761, DX-Z, vertrok om 21:49 uur vanaf zijn basis Scampton in Engeland. De bemanning had 17 succesvolle vluchten op hun naam staan. Vandaag werd in de bemanning de boordwerktuigkundige Griffiths vervangen door Sergeant Bandeen. De bommenlading was 1x 4000Lbs HC bom en 12 SBC met ieder 8x 30Lbs brandbommen.

De vlucht naar Berlijn ging via Denemarken om zo de vijandelijke nacht-jagers en luchtdoelgeschut (Flak) te ontwijken. Rond 01:00 uur werd Berlijn gebombardeerd en begon de terugvlucht. De ED761 had een route meer naar het zuiden genomen dan gepland. Misschien vanwege opgelopen schade en/of een defect. In Nederland werden alle nachtjagerbases in gereedheid gebracht om de terugkerende bommenwerpers te onderscheppen.

Vanaf vliegbasis Deelen, nabij Arnhem, startte om 03:30 uur een Messerschmitt Bf110 nachtjager van het 7e Staffel/ Nachtjagdgeschwader 1, met als piloot Lt. Werner Rapp en radiotelegrafist/schutter Uffz. Hans Ortmann.

Zij werden toegewezen aan de radarsector "Hase", bij Harderwijk. Door deze radarstelling werden zij richting de terugkerende ED761 geleid en ten zuiden van Amsterdam ging Rapp tot de aanval over.

De ED761 werd geraakt, raakte in brand waarna het toestel explodeerde en rond 04:11 uur neerkwam in een weiland aan de Veldweg te Waverveen. De bommenwerper crashte met hoge snelheid en sloeg een grote krater in het weiland. De gehele bemanning kwam hierbij om het leven.

In de dagen na de crash werd door de Duitse bezetter en Nederlandse Marechaussee onderzoek gedaan en werden brokstukken en stoffelijke resten geborgen. In opdracht van de Duitsers werden er door lokale boeren brokstukken van het weiland verwijderd.

Op 4 april 1943 werd de bemanning begraven op de begraafplaats van de Nederlands Hervormde Kerk te Waverveen.

Leden van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten (NBS), afd. Vinkeveen-Waverveen, hebben nog enkele jaren na de oorlog de graven geadopteerd en herdenkingen gehouden op 4 mei.

In 1953 werden de stoffelijke resten van de bemanningsleden herbegraven op de Canadese militaire begraafplaats aan de Ruytershovenweg te Bergen op Zoom (N.Br.), waar zij begraven liggen in een collectief graf: plot 8, rij H, graf 10-12.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Chris van der Linden
  • Foto's: Chris van der Linden

Gerelateerde boeken

The Avro Lancaster, Manchester and Lincoln
Avro Aircraft since 1908
The World’s Greatest Military Aircraft
Avro Lancaster 1945-1965
Jane's Fighting Aircraft of World War II
Avro Lancaster - Handley Page Halifax - Short S.29 Stirling

52.229445, 4.883865

Herdenkingszuil voor neergestorte Lancaster in Waverveen

nov2018

Herdenkingszuil voor neergestorte Lancaster in Waverveen

Waverveen - In Waverveen is afgelopen dinsdagmiddag de eerste van zes gedenktekens onthuld, die bewoners en voorbijgangers moeten herinneren aan de vliegtuigen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in De Ronde Venen zijn neergestort.

Lees meer

Amateurhistoricus onthult gedenkzuil voor neergestort WOII-vliegtuig Waverveen

nov2018

Amateurhistoricus onthult gedenkzuil voor neergestort WOII-vliegtuig Waverveen

WAVERVEEN - In Waverveen wordt vanmiddag de eerste van zes gedenktekens onthuld. De zuilen moeten bewoners en voorbijgangers herinneren aan de vliegtuigen die tijdens de Tweede Wereldoorlog in De Ronde Venen zijn neergestort.

Lees meer