Het monument staat op een bastion dat ooit deel uitmaakte van de stadsverdediging naast de rivier de Weser. Het monument bestaat uit een breed platform met uitzicht op de rivier en een gedenkmuur. Vier treden over de gehele breedte van het platform leiden naar het brede verharde gedeelte. Een groot militair kruis is uitgehouwen in een vierkante stenen plaat die op het oppervlak rust.
Een groot vierkant stenen blok is toegevoegd aan het platform gewijd aan de 'Slachtoffers van uitzetting en geweld' ('Den opfern der Vertreinung und Gewalt'). en een smalle stele die de doden van WW2 herdenkt. Het bevat slechts een korte inscriptie en geen namen.
De namen van de doden van WO1 staan op de muur van de herdenking tegenover de Weser. De datum van overlijden wordt gegeven voor bijna alle individuen en ze zijn gegroepeerd in chronologische volgorde, maar, ongewoon, ook geregeld, afhankelijk van waar ze zijn gestorven. Dit geeft een interessante illustratie van hoe ver rekruten uit een kleine Duitse stad kunnen worden gestuurd.
Dit zijn: Frankrijk (224 namen met sterfgevallen ook opgenomen voor 1919, 1920, 1922 en 1923), Rusland (67 met 1 uit 1920), België (40), Op de Jade (1), Karpaten (1), Roemenië (2), Galacië (10), Italië (2), Dardanellen (2), Falkland Eilanden (2), Alsace-Lorraine (6), Dolomieten (1), Op de Sylt ( 1), op het Skagerrack, Servië (1), Albanië (1), Phalz (1), in een U-boot 79 (1), Hongarije (3). Aan het eind stonden 10 personen die stierven in militaire ziekenhuizen ('Im Lazarett') in Duitsland onder de naam van de stad waar ze stierven.
Een levensgroot vrouwenfiguurtje dat Germania voorstelt, ligt op de top van de muur in een pose van rouw, haar linkerhand ondersteunt haar kin. Een trap aan de noordkant van de gedenkmuur geeft toegang tot het Weserwall-pad. Op dit niveau is er alleen een lage muur met een inwijding opschrift gegarneerd door de Germania-figuur.
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!