TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Droppingszone Ketliker Skar

Het monument in het Ketliker Skar herinnert de inwoners van Heerenveen aan het afwerpterrein waar de geallieerden in december 1944 en begin januari 1945 vier maal wapens en munitie hebben gedropt.

Elke afwerpplek had een eigen code. Zo luidde de slagzin voor het Katlijker Schar 'De worm heeft rode haren'. Wanneer verzetsmensen deze code voor de Belgische uitzending van de BBC hadden gehoord, konden zij 's nachts een dropping verwachten. De wapens werden ondergebracht in boerderij 'Moskou' van de familie Lykle Mulder aan de Schoterlandse Weg en van daaruit gedistribueerd.

Jelle Boersma werd geboren op 17 februari 1910 in Oosterzee. Hij was veehouder in Katlijk. Zijn boerderij lag in de buurt van het afwerpterrein. Boersma hoorde bij de ontvangstploeg, die na de dropping de wapens distribueerde. Verschillende containers gingen naar de Knokploeg Echtenerbrug, waar op 3 januari 1945 arrestaties volgden. Op 23 januari arresteerde de Sicherheitsdienst Boersma in Katlijk. De gevangenen werden naar Crackstate in Heerenveen gebracht, waar ze zwaar werden verhoord. Op 17 maart 1945 werd Boersma samen met negen andere gevangenen in Doniaga gefusilleerd. Hij werd begraven op de Algemene begraafplaats in Nieuwehorne.

Bouwe van Ens werd geboren op 23 maart 1893 in Kuinre. Hij was veehouder in Nieuwehorne. Ook Van Ens was bij de wapendroppingen in het Katlijker Schar betrokken. Toen Jelle Boersma werd gearresteerd, werd Van Ens aangeraden niet meer thuis te slapen. Maar Van Ens wilde hier niets van weten. Op 25 januari 1945 werd hij gearresteerd en naar Crackstate overgebracht, waar hij gruwelijk werd mishandeld. Maar Van Ens bleef weigeren om namen te noemen. Samen met Sijbren Sijtsma werd hij in de nacht van 12 op 13 april 1945, enkele uren voor de bevrijding van Heerenveen, vermoord en in een slootwal bij Luinjeberd gevonden. Hij werd begraven op de Algemene begraafplaats te Nieuwehorne. In Heerenveen is een straat naar de verzetsman vernoemd.

Bij het monument in het Ketliker Skar is ook een aantal infopanelen geplaatst van het informatiecentrum van It Fryske Gea.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

52.930345, 6.040115