Deze kleine messing plaquettes (Stolpersteine of Struikelstenen), welke zijn gelegd op 27-04-2018, herdenken:
Marleentje Sanders,
geboren 1934, gearresteerd 27-8-1943, vermoord 5-9-1943 in Auschwitz
Bertje Sanders,
geboren 1939, gearresteerd 27-8-1943, vermoord 5-9-1943 in Auschwitz
Op 11-4-2023 is hier een derde steen gelegd voor:
Elly Sanders,
geboren 1932, gearresteerd 27-8-1943, vermoord 5-9-1943 in Auschwitz
Achtergrondinformatie:
David en Clara Sanders wonen in Haarlem en laten begin 1942 hun drie kinderen (Elly, Marleentje en Bertje). Elly in Barchem en Marleentje en Bertje bij de Familie Hollebrands in Sliedrecht. Zelf maken ze een andere keuze en gaan zonder ster en met valse persoonsbewijzen op straat. Als zij op 26-8-1943 worden gearresteerd wil Jodenjager Engelbert Kobus achter de verblijfsadressen van de kinderen te komen. David Sanders wordt door Kobus zwaar mishandeld en als ook moeder Clara wordt bedreigd met hetzelfde lot geeft hij de adressen. Kobus gaat de volgende dag zelf naar Sliedrecht en neemt de kinderen mee. Ook Elly wordt opgehaald. Joop Hollebrands gaat naar Amsterdam en het lukt hem om de familie uit de Hollandse Schouwburg en de daar tegenover gelegen creche te halen. Alleen Elly blijft achter. Helaas worden ze na een paar uur weer opgepakt. De familie gaat meteen op transport naar Auschwitz en wordt daar op 5-9-1943 vermoord.
De journalist Dick Verkijk heeft over dit gezin een boek geschreven. "Het droevige lot van de familie Sanders". Ook op hun oorspronkelijk woonadres Delftlaan 193 in Haarlem zijn voor deze familie stenen gelegd.
Stolpersteine / Struikelstenen:
"Stolpersteine" is een kunstproject in Europa van Gunter Demnig ter herdenking van slachtoffers van het Nationaal-Socialisme (nazisme).
Stolpersteine (struikelstenen) zijn kleine, 10x10cm messing plaquettes geplaatst in de stoep voor de laatste vrijwillige residentie of het onderduikadres van (meestal Joodse) slachtoffers die zijn vermoord door de nazi's. Elke plaquette is gegraveerd met de naam van het slachtoffer, de geboortedatum en de plaats (meestal een concentratiekamp) en de datum van overlijden. Op deze manier geeft Gunter Demnig een individueel gedenkteken aan elk slachtoffer. Eén steen, één naam, één persoon. Hij citeert de Talmoed: "Een mens wordt alleen vergeten als zijn of haar naam wordt vergeten."
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!