TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Stolpersteine Rivierdijk 414

Deze kleine messing plaquettes (Stolpersteine of Struikelstenen), welke zijn gelegd op 27-4-2018, herdenken:
Simon den Hartog, geboren 1869
Mietje den Hartog-den Hartog, geboren 1870
Hendrijntje den Hartog, geboren 1901
Betje Kleinkramer-den Hartog, geboren 1867
Sophia den Hartog, geboren 1881

Simon den Hartog had een Manufacturenwinkel in Sliedrecht en was lid van de Gemeenteraad, eerst voor de Liberalen en later met een eigen lijst. Ook was hij voorzitter van de Sliedrechtse Middenstandsvereniging, voorzitter van de vereniging "Volksonderwijs", bestuurslid van de Oranjevereniging en lid van de Vrijwillige Brandweer.

De familie bestaande uit vader, moeder, dochter en twee inwonende familieleden wordt op 17 november 1942 door twee Nederlandse inspecteurs van de SD van huis gehaald en op het politiebureau afgeleverd. Via Amsterdam arriveren zij een dag later in Westerbork. Van daar worden ze op 30 november gedeporteerd. Drie dagen later zijn ze allemaal in Auschwitz vergast. Eén dochter die was ondergedoken overleefde de oorlog.

"Stolpersteine" is een kunstproject in Europa van Gunter Demnig ter herdenking van slachtoffers van het Nationaal-Socialisme (nazisme).
Stolpersteine (struikelstenen) zijn kleine, 10x10cm messing plaquettes geplaatst in de stoep voor de laatste vrijwillige residentie of soms het onderduikadres van (meestal Joodse) slachtoffers die zijn vermoord door de nazi's. In elke plaquette is de naam van het slachtoffer, de geboortedatum en de plaats- (meestal een concentratiekamp) en datum van overlijden gestanst. Op deze manier geeft Gunter Demnig een individueel gedenkteken aan elk slachtoffer. Eén steen, één naam, één persoon. Hij citeert de Talmoed: "Een mens wordt alleen vergeten als zijn of haar naam wordt vergeten."



Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)