TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Informatiebord 14-18 Sambre Rouge - Tijdelijk Ziekenhuis

Ten gevolge van de gevechten die soldaten en burgers ondergingen, noteert Wereldoorlog I een algemene balans van meer dan 9 miljoen doden in verhouding tot 73 miljoen strijders, en ongeveer 20 miljoen gewonden. Tijdens de vier oorlogsjaren, zijn door dit bloedbad een aanzienlijk aantal dokters en verpleegkundigen nodig, en moest er ruimte voor verzorging georganiseerd worden.

In Gozée, wordt het aantal van 3.000 doden, gewonden en vermisten bereikt. In de nacht van 23 op 24 augustus, volgend op de veldslag worden de stoelen uit de kerk gehaald. Stro, hooi en matrassen vullen de ruimte. De bovenste delen van de bidstoelen doen dienst als spalken voor de gebroken ledematen. De Duitse officieren worden begraven op het kleine kerkhof naast de kerk. In het noorden van het dorp worden gewonden geëvacueerd naar de rand van het bos en in de weiden rond het Café de la Belle Vue waar de artsen opereren. Aan wie kon stappen wordt gezegd zich naar de ziekenhuizen van Charleroi en omgeving te begeven. De anderen worden overgebracht door middel van ziekenwagens, trams en een twintigtal voertuigen die door de inwoners van Charleroi ter beschikking worden gesteld. Te Thuillies, brengt de stoomtram acht wagons naar de ziekenhuizen van Charleroi.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: Luc Van Waeyenberge
  • Foto's: Luc Van Waeyenberge (1, 2), Ricky Van Dyck (3)