TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Kraters Dijk Wieringermeer

De Noordelijk Wiel en de Wielenkrater zijn stille, maar indrukwekkende herinneringen aan de dijkdoorbraak van 17 april 1945 bij Wieringerwerf.

Wat is een wiel?
Een wiel (ook wel waal of kolk genoemd) ontstaat wanneer een dijk doorbreekt en het water met enorme kracht het achterliggende land instroomt. Door die kracht wordt een diepe krater uitgesleten in de grond. Nadat het water weer weg is, blijft er een meertje of plas over – dat is het wiel. Deze zijn dus letterlijk de littekens in het landschap van een doorbraak.

De Noordelijk Wiel
De Noordelijk Wiel is een van de grootste en best zichtbare wielen die is overgebleven na de dijkdoorbraak in 1945. Het ligt vlak bij de plek waar de Duitsers de dijk opbliezen. Het wiel werd gevormd door de enorme kracht van het binnenstromende water uit het IJsselmeer.
Tegenwoordig is het Noordelijk Wiel een rustgevend, groen gebied. Het is een plek voor natuur, maar ook een plek van herinnering. In de omgeving zie je nog altijd sporen van het herstelwerk dat na de oorlog is verricht.

De Wielenkrater
De term Wielenkrater verwijst meestal naar een vergelijkbaar verschijnsel: een diepe plas of kuil ontstaan door de dijkdoorbraak. In het geval van Wieringerwerf is het een specifieke plek die – net als het Noordelijk Wiel – herinnert aan het natuurgeweld van die dag. Het is ook een teken van de kwetsbaarheid van onze polders en hoe afhankelijk we zijn van sterke dijken.

Erfgoed van water en strijd
Beide plekken zijn vandaag de dag waardevolle landschapselementen en worden vaak bezocht door mensen die meer willen leren over de geschiedenis van de Wieringermeer, de oorlogsjaren en de Nederlandse strijd tegen het water.

Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!

Gebruikte bron(nen)

  • Tekst: RJArmy.nl
  • Foto's: RJ Army