Deze monumentjes (Apelsteine) zijn bedacht en gefinancierd door Guido Theodor Apel (1811-1867) en geven de posities aan van de legers van de Coalitie in de Slag bij Leipzig. Op het monument staan het nummer (één van 50) van de Apelstein en (in het Duits) de naam van het leger en de commandant, het aantal manschappen en de naam en datum van de slag waar het leger bij betrokken was.
Opschrift:
General Reynier
VII. Corps
General von Zeschau
Sächsische Division
3500 Mann
Letzte Stellung
Schlacht bei Leipzig
18. October 1813
De Slag bij Leipzig of Volkerenslag (Völkerschlacht bei Leipzig) vond plaats van 16 tot 19 oktober 1813 (met als belangrijkste datum 18 oktober 1813) tussen het Franse leger (samen met Poolse, Italiaanse en Duitse troepen) van Napoleon Bonaparte en een coalitie van de legers van Rusland, Pruisen, Oostenrijk en Zweden. De slag resulteerde in een beslissende overwinning voor de coalitie.
Bij de slag waren bijna 600.000 soldaten betrokken, waarmee het de grootste veldslag in Europa was vóór de Eerste Wereldoorlog. Het was de meest bloederige slag van de Napoleontische Oorlogen. Aan Franse zijde vielen 45.000 doden en gewonden en werden 36.000 soldaten (waaronder 15.000 gewonden) gevangen genomen. Aan de zijde van de coalitie vielen 54.000 doden en gewonden.
Vanwege de grote aantallen doden en gewonden konden deze niet worden verzorgd, geborgen of begraven. Hierdoor brak in en om Leipzig na de slag tyfus en cholera uit, waarna de ziekten zich snel verspreidden door Duitsland en vervolgens door heel Europa.
Heeft u zelf meer informatie over deze locatie? Lever het aan!