TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Krispijn, Pieter Jacobus

Geboortedatum:
19 juli 1899 (Rotterdam, Nederland)
Overlijdensdatum:
9 februari 1945 (Casablanca, Marokko)
Begraven op:
Nederlands Oorlogsgraf Casablanca - Ben M’Sik
Nationaliteit:
Nederlandse

Biografie

Pieter Johannes Krispijn werd geboren op 19 juli 1899 te Rotterdam, Zuid-Holland, Nederland. Zijn vader was Wouter Gerrit Struick Krispijn die op 25 jarige leeftijd trouwde met zijn moeder, de 23-jarige Maria de Bruijn geboren op 20 februari 1896 in Zuid-Hollandse Gouderak. Koos kreeg nog zeven broers en zussen.

Op een onbekende datum monsterde hij aan bij de Nederlandse Koopvaardij. Hij trouwde op 22 januari 1934 in Rotterdam met Affina Cornelia Scharloo uit Dordrecht. Voor zover bekend kregen zij geen kinderen. Toen op 10 mei 1940 de oorlog uitbrak in Nederland was Koos Krispijn 40 jaar oud en voer hij achtereenvolgens op de ms. Katendrecht (rederij onleesbaar), ms. Stad Maassluis van de vrachtvaartmaatschappij Nalcyon en ms. Dordrecht van de rederij Van Ohm. Op 6 juni 1940 werd de Vaarplicht ingevoerd, welke ook op Koos Krispijn van toepassing was.

(De vaarplicht was een dienstplicht voor de bemanning van de Nederlandse Koopvaardijschepen. Deze zeelieden werden verplicht persoonlijke diensten ten behoeve van de scheepvaart te verrichten tijdens de Tweede Wereldoorlog. De meeste Nederlandse zeelieden waren voor de Duitse inval nog op zee en konden door de vaarplicht pas ver na het einde van de oorlog naar huis terug. Iedere zeeman die zich aan deze plicht onttrok werd als deserteur gezien en als zodanig gestraft. Het Vaarplichtbesluit van 11 maart 1942 zorgde voor een aanscherping van de vaarplicht. Het omvatte de rechten en plichten van alle bemanningsleden van Nederlandse koopvaardijschepen en iedere zeeman werd geregistreerd door de NSTC in Londen in een vaarplichtregister. Het zorgde voor een verharding en uniformering van straffen voor het niet naleven van de vaarplicht. Een Nederlandse rechtbank en kantongerecht in Londen (Dutch Maritime High Court) behandelde deze naleving. Deze gedwongen vaart tijdens de Tweede Wereldoorlog op basis van de Vaarplicht, gold van juni 1940 tot februari 1946 voor alle koopvaardijbemanningen en werden ter beschikking gesteld aan de geallieerde strijd.)

Koos Krispijn haalde het einde van de Vaarplicht echter niet. Op 12 december 1944 werd hij aan boord van de ss. Dordrecht ziek die op dat moment in de zuidelijke Atlantische Oceaan voer. Hij belandde daardoor in het hospitaal van Lagos, West-Afrika waar hij tot 21 januari 1945 bleef. De volgende dag, 22 januari 1945, maakte hij zijn laatste reis met de ss. Amstelkerk vanuit Lagos welk schip op 29 januari 1945 afmeerde in Casablanca. Koos Krispijn werd daar opgenomen in het hospitaal waar hij op 9 februari 1945 op 45-jarige leeftijd overleed aan een ziekte.

Het Nederlandse oorlogsgraf van 2e machinist P.J. (Koos) Krispijn van de Nederlandse Koopvaardij, ligt in het vak van de Britse oorlogsslachtoffers. Na het passeren van de ingang ligt het graf aan het einde van het hoofdpad, aan de rechterzijde, tegenover het Duitse vak met oorlogsslachtoffers.

Pieter Johannes Krispijn is opgenomen in de Erelijst van Gevallenen, Koopvaardij.




Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen