- Periode:
- Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
- Rang:
- Løytnant (1e Luitenant)
- Eenheid:
- S Section, Special Operations Executive (SOE), British Government
Voordracht:
Deze officier diende zes jaar bij de Noorse koopvaardij als officier en W/T-operator. Hij zat op de navigatieschool toen Noorwegen werd binnengevallen, ging bij het leger maar werd na twee weken gevangengenomen. Hij ging toen terug naar de navigatieschool en haalde zijn matrozencertificaat.
Hij besloot toen om door te reizen naar Groot-Brittannië en ging naar Zweden, maar ontdekte dat zijn vooruitzichten om op die manier het Verenigd Koninkrijk te bereiken erg klein waren. Hij keerde terug naar huis en kocht samen met twee van zijn vrienden een kleine motorboot en kocht en stal, pint voor pint, voldoende olie om de reis te kunnen maken. Ze vertrokken vanuit Farsund en kwamen op 17 augustus 1940 aan in Aberdeen.
Alle drie werden gerekruteerd voor werk in Noorwegen en werden naar een opleiding gestuurd. Zijn twee vrienden werden met nog een ander in november 1940 teruggestuurd, maar werden bij aankomst in Noorwegen gevangengenomen en geëxecuteerd. Starheim drong erop aan om te worden gestuurd om de hele zaak te onderzoeken. Begin december 1940 werd hij door een onderzeeër overgenomen en in een kano buiten Farsund gezet. Hoewel de kano halfvol water was en hij leed aan een ernstige griepaanval, slaagde hij erin zichzelf en zijn radio onbeschadigd aan land te krijgen. Hij trok 25 mijl over land in een halfbevroren toestand voordat hij kon gaan liggen.
Starheim bleef in Noorwegen tot juli 1941. In de loop van deze periode deed hij zeer waardevol werk door het verzet te organiseren en stuurde hij meer dan honderd radioberichten uit, waarvan sommige informatie van het grootste belang bevatten. Gedurende de laatste paar weken zocht de vijand voortdurend naar zijn locatie, maar ondanks hun aanwezigheid in de buurt bleef hij op zijn post totdat deze onhoudbaar werd. Hij ontsnapte naar Zweden, liet een andere operator achter en kwam terug in het Verenigd Koninkrijk. Hij werd in augustus 1941 aangesteld als 2/luitenant in het Koninklijke Noorse leger, als erkenning voor zijn diensten.
Helaas kwamen er geen berichten binnen van de operator die zijn plaats had ingenomen en werd besloten Starheim terug te sturen om het contact te herstellen. Na aanzienlijke vertraging, vanwege de klimaatomstandigheden, werden hij en een metgezel op 2 januari 1942 per vliegtuig gedropt in bergachtig en moeilijk terrein. Binnen een week waren ze op weg naar Starheims operatiegebied, waar hij al zijn contacten en draadloze communicatie met het Verenigd Koninkrijk herstelde.
Starheim herhaalde zijn eerdere waardevolle werk, in de loop waarvan hij Oslo bezocht. Daar werd hij gearresteerd en meegenomen door de Gestapo voor onderzoek, en zijn papieren werden hem afgenomen. Toen de gelegenheid zich voordeed, greep hij zijn papieren, sprong uit een raam op de tweede verdieping en ontsnapte uit Oslo. Hij ondervond aanzienlijke moeilijkheden bij het terugkeren naar zijn eigen gebied en na aankomst daar gaf hij het sein om transport te sturen om hem terug te brengen naar het Verenigd Koninkrijk. Er werd een poging gedaan met een vissersboot, maar deze was niet effectief vanwege de aanwezigheid van ijs op de kust.
Er werd daarom een ??signaal naar Starheim gestuurd om zijn weg naar Zweden te maken. Hij besloot dat het te gevaarlijk was voor hem om het een derde keer te proberen, omdat hij al twee keer onder verschillende namen in Zweden was geweest. Hij plande om zelf te ontsnappen. Hij maakte plannen met vijf van zijn vrienden om als passagiers aan boord te gaan van de 600-tons kuststoomboot "GALTESUND". Toen de boot vertrok, sloten ze de kapitein op in zijn hut, verzamelden de twintig bemanningsleden en zetten koers naar Aberdeen. De vijand miste de boot van zijn juiste koers, maar mistig weer stelde Starheim in staat om de achtervolgende vliegtuigen en schepen te ontwijken. Voordat hij de "GALTESUND" veroverde, had hij een signaal geschreven dat een half uur na vertrek moest worden verzonden, waarin hij om luchtbescherming van het Verenigd Koninkrijk vroeg. De "GALTESUND" kwam uiteindelijk veilig in Aberdeen aan.
2/Luitenant Starheim heeft opmerkelijke moed en uithoudingsvermogen getoond in de moeilijkste omstandigheden gedurende de hele periode van achttien maanden dat hij voor S.O.E. heeft gewerkt, waarin hij zeer waardevol werk heeft verricht.
Ik beveel 2/Luitenant Starheim ten zeerste aan voor de toekenning van het Military Cross."
Oorspronkelijk aanbevolen voor een Military Cross maar opgewaardeerd naar een DSO.