TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Richlé, Joseph Anton

Geboortedatum:
22 mei 1919 (Zwitserland)
Overlijdensdatum:
8 mei 1998
Dienstnummer:
13053451
Nationaliteit:
Zwitserse (1848-heden, Federale Republiek)

Biografie

Joseph Richlé, een Zwitser, liet zijn naam officieel veranderen in Leslie Marius Gilbert. Hij emigreerde in 1951 naar Nieuw Zeeland, werd een hoge functionaris in een drukkerij en directeur van een onderneming. Hij ging in1985 met pensioen. Op 30 juni 1953 kreeg hij een aanstelling in de New Zealand Territorial Force en zwaaide 12 jaar later af in de rang van Captain.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Sergeant (Waarnemend Sergeant)
Toegekend op:
20 december 1945
Aanbeveling:
Sgt Gilbert werkte eerder in de textielhandel in Zwitserland en Frankrijk. Hij arriveerde in juli 1939 in Engeland en kwam in november 1940 bij het Pioneer Corps. Omdat hij een sterke afkeer had van het Nationaal socialisme vond hij dat hij iets moest doen om het te helpen verslaan en daarom meldde hij zich in 1944 als vrijwilliger voor bijzondere taken.
Bij diverse gelegenheden probeerde hij door te dringen in door Duitsland bezet gebied en na een dappere poging onder zwaar vuur de Rijn over te steken in een rubber bootje ondernam hij in februari 1945 de gevaarlijke missie om in Duits uniform de Duitse linies te passeren. Hij deed zijn poging vanaf een punt bij Hoven tegenover Erkelenz dat bezet was door het 335th Infantry Regiment, U.S. 84th Division. Op 150 meter van zijn startpunt kwam hij onder zwaar kruisvuur. Hij trok in noordoostelijke richting het land in maar stuitte op steeds zwaarder vuur en kwam ook een mijnenveld tegen, afgezet met prikkeldraad. Hij lag enkele uren in een sloot waar hij de positie van een aantal 88mm kanonnen kon waarnemen en in een poging verder naar het oosten door te dringen trok hij het vuur van deze kanonnen naar zich toe. Hij kroop en rolde onder voortdurend vuur over de grond en slaagde erin een Amerikaans schuttersputje bij Hoven te bereiken. De commandant van het 335th Inf. Reg. verklaarde dat hij zeer onder de indruk was van de plaatselijke inlichtingen aangeleverd door Gilbert waardoor hij zijn aanvalsplan wijzigde en zei ook dat hij de hoogste lof waardig was voor de zeer dappere manier waarop hij had geprobeerd zijn missie uit te voeren.
Hiermee wordt bevestigd dat deze verklaring naar het War Office, het Foreign Office en de Zwitserse regering kan worden gestuurd.
Military Medal (MM)

Bronnen

Foto