TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Kirk, Wilfred Hiram

    Geboortedatum:
    18 februari 1918 (Marchwell/Saskatchewan, Canada)
    Overlijdensdatum:
    29 juli 2009 (Ingleside, Marchwell/Saskatchewan, Canada)
    Dienstnummer:
    L154040
    Nationaliteit:
    Canadese

    Biografie

    Geboren op 18 februari 1918 in Marchwell, Sask, Canada. Zijn ouders waren Samuel Ernest Kirk en Violet Gertrude Cochran.

    Tweede Wereldoorlog: Canada nam vanaf 10 september 1939 deel aan de oorlog, na een week wachten op goedkeuring van het parlement. Canada was eensgezind in zijn steun aan Groot-Brittannië en Frankrijk nadat Duitsland Polen was binnengevallen op 1 september 1939. De politieke leiders van Canada wilden echter wachten op de goedkeuring van het parlement om Canada's onafhankelijkheid te tonen.

    Inlijving: Kirk nam op 9 juli 1942 dienst bij The Queen's Own Cameron Highlanders of Canada.

    Het regiment mobiliseerde The Queen's Own Cameron Highlanders of Canada, CASF voor actieve dienst op 1 september 1939. Het werd heringedeeld als het 1st Battalion, The Queen's Own Cameron Highlanders of Canada, CASF op 7 november 1940. Het scheepte zich op 12 december 1940 in naar Groot-Brittannië. Het bataljon nam op 19 augustus 1942 deel aan Operatie Jubilee, de Dieppe Raid. Het keerde op 7 juli 1944 terug naar Frankrijk als onderdeel van de 6th Canadian Infantry Brigade, 2nd Canadian Infantry Division en bleef tot het einde van de oorlog vechten in Noordwest-Europa. Het overzeese bataljon werd op 30 november 1945 ontbonden.

    Overzee: Kirk ging in september 1942 overzee en trainde in Engeland; vandaar ging hij naar Frankrijk. Zijn eerste actie was toen de Geallieerden door het bruggenhoofd bij Caen in Normandië braken. Kirk vocht met de Camerons door Frankrijk, België, Nederland en delen van Duitsland. Hij werd een paar dagen uit de linies gehaald met lichte granaatscherfwonden. Kirk vocht in één van de dodelijkste veldslagen in Nederland tijdens de oorlog, de Slag om de Scheldemonding.

    De operatie vond plaats in Noord-België en Zuidwest-Nederland tussen 2 oktober en 8 november 1944. Het doel was om de rivier de Schelde te openen zodat de Geallieerden de haven van Antwerpen konden gebruiken om hun troepen in Noordwest-Europa te bevoorraden.

    Het Eerste Canadese Leger, geleid door luitenant-generaal Guy Simonds, vocht tegen bijna 90.000 Duitse soldaten. De Geallieerden wonnen, maakten weg naar de haven van Antwerpen open en verzekerden zich van een vitale bevoorradingslijn ten koste van bijna 13.000 slachtoffers, waaronder meer dan 6.300 Canadezen.

    De actie: Kirk, een sergeant, leidde een sectie van 12 man met als doel een Duitse bunker op een heuvel bij Wonensdrecht. Terwijl de ondersteunende tanks en vlammenwerpers vastliepen, rukten Kirk en zijn mannen op. Zijn eenheid liep ook vast, maar Kirk bleef doorgaan en terwijl hij gewond raakte door granaatscherven, nam hij de heuvel in.

    Tijdens de gevechten kon Kirk de aandacht trekken van een Canadese tankbemanning die hem bijstond. De tank schakelde de bunker uit, 17 Duitse parachutisten kwamen tevoorschijn met hun handen omhoog en een witte vlag. “Ik liet twee mannen de gevangenen meenemen. Halverwege vielen de Duitsers hen aan en verwondden er vier of vijf omdat ze zich overgaven,” zei Kirk. In één bunker was een Duitse hospik nog bezig met een gewonde soldaat. “Zijn benen waren helemaal verbrijzeld. Hij had spalken nodig. Er was niets om te gebruiken. Uiteindelijk gaven we hem Duitse bajonetten. Dat gebruikten ze voor spalken."-Kirk

    Maar met zijn flanksteun nog steeds vastgepind onderaan de heuvel, kreeg Kirk het bevel om terug te trekken. “Ik dacht, 'Oh God! Nu moeten we ons weer terugvechten,” zei Kirk.

    “We moesten wel, want we waren aan beide kanten blootgesteld.” De kwetsbaarheid van de positie werd duidelijk tijdens de terugtocht. “Ik zag de tank aankomen en ik hoopte dat ze zich herinnerden dat wij het waren,” zei Kirk. “Voordat de tank daar weg was, werd hij uitgeschakeld. Drie hebben het gered."-Kirk

    Voor zijn aandeel in de bevrijding van Nederland werd hij onderscheiden met de hoogste Nederlandse medaille, ridder van de militaire willems orde, wat gelijk staat aan het Victoriakruis. Hij kreeg de Militaire Willems Orde van Nederland, de hoogste militaire medaille. Kirk werd in 1945 geridderd door Koningin Wilhelmina.

    Zijn gevecht eindigde bij de Rijn, Duitsland en hij werd in maart 1945 teruggestuurd naar Gent, België als instructeur voor nieuwe rekruten die vanuit Canada aankwamen. Hij sloot zich weer aan bij de Camerons in Amersfoort toen de oorlog voorbij was. Kirk kreeg het commando over de Regiments-politie, terwijl hij op patrouille was op een motorfiets, kwam hij in een granaatkrater terecht en brak zijn sleutelbeen, waardoor hij zes weken in het ziekenhuis moest doorbrengen.

    Na de oorlog: Kirk herstelde van zijn verwondingen en keerde daarna terug naar Canada. Hij werd op 10 januari 1946 ontslagen uit het Canadese leger. In 1948 trouwde hij met Doris E. Whisten in Barrow Upon Soar RD. Leicestershire, Engeland en keerde daarna terug naar Canada. Samen kregen ze drie kinderen, Brian, Trevor en John. John overleed tragisch genoeg op 0-jarige leeftijd in 1953.

    In 1965 keerde Kirk terug naar Wonensdrecht, Nederland, tijdens het bezoek liep hij opnieuw over de grond waar de bunker had gestaan. Tijdens het bezoek in 1965 ontmoette hij een familie die zich tijdens de gevechten in 1944 in de kelder van de kerk had verstopt. Hij ontmoette de dochter opnieuw, die nu getrouwd was en haar eigen kinderen had. Mevrouw DeJong Kuylen en Kirk zouden contact houden tot aan Kirks dood. Maar met zijn flanksteun nog steeds vastgepind onderaan de heuvel, kreeg Kirk het bevel om terug te trekken. “Ik dacht, 'Oh God! Nu moeten we ons weer terugvechten,” zei Kirk.

    “We moesten wel, want we waren aan beide kanten blootgesteld.” De kwetsbaarheid van de positie werd duidelijk tijdens de terugtocht. “Ik zag de tank aankomen en ik hoopte dat ze zich herinnerden dat wij het waren,” zei Kirk. “Voordat de tank daar weg was, werd hij uitgeschakeld. Drie hebben het gered."-Kirk

    Voor zijn aandeel in de bevrijding van Nederland werd hij onderscheiden met de hoogste Nederlandse medaille, ridder van de militaire willems orde, wat gelijk staat aan het Victoriakruis. Hij kreeg de Militaire Willems Orde van Nederland, de hoogste militaire medaille. Kirk werd in 1945 ook geridderd door Koningin Wilhelmina.

    Zijn gevechten eindigden bij de Rijn, Duitsland en hij werd in maart 1945 teruggestuurd naar Gent, België als instructeur voor nieuwe rekruten die vanuit Canada aankwamen. Hij sloot zich weer aan bij de Camerons in Amersfoort toen de oorlog voorbij was. Kirk kreeg het commando over de Regiments-politie, terwijl hij op patrouille was op een motorfiets, kwam hij in een granaatkrater terecht en brak zijn sleutelbeen, waardoor hij zes weken in het ziekenhuis moest doorbrengen.

    Na de oorlog: Kirk herstelde van zijn verwondingen en keerde daarna terug naar Canada. Hij werd op 10 januari 1946 ontslagen uit het Canadese leger. In 1948 trouwde hij met Doris E. Whisten in Barrow Upon Soar RD. Leicestershire, Engeland en keerde daarna terug naar Canada. Samen kregen ze drie kinderen, Brian, Trevor en John. John overleed tragisch genoeg op 0-jarige leeftijd in 1953.

    In 1965 keerde Kirk terug naar Wonensdrecht, Nederland, tijdens het bezoek liep hij opnieuw over de grond waar de bunker had gestaan. Tijdens het bezoek in 1965 ontmoette hij een familie die zich tijdens de gevechten in 1944 in de kelder van de kerk had verstopt. Hij ontmoette de dochter opnieuw, die nu getrouwd was en haar eigen kinderen had. Mevrouw DeJong Kuylen en Kirk zouden contact houden tot aan Kirks dood.

    Erfenis: De medailles die toebehoorden aan Sgt. Kirk worden nu tentoongesteld in het Canadian War Museum in Ottawa, ON, Canada. Op de eerste verjaardag van zijn dood werd een ceremonie gehouden bij zijn graf op de Ingleside Cemetery ten zuidoosten van Langenburg waar vertegenwoordigers van het Koninkrijk der Nederlanden een krans legden ter ere van Kirk.



    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Sergeant
    Eenheid:
    1st Battalion, The Queen's Own Cameron Highlanders of Canada, 6th Canadian Infantry Brigade, 2nd Canadian Infantry Division
    Toegekend op:
    8 december 1945
    Voordracht:
    “Tijdens de gevechten ter bevrijding van het bezette Nederlandsche grondgebied zich onderscheiden door het bedrijven van uitstekende daden van moed, beleid en trouw. Daarbij herhaaldelijk blijk gegeven van buitengewone plichtsbetrachting en groot doorzettingsvermogen, en in alle opzichten, door loffelijk voorbeeld, een inspiratie geweest voor allen in die roemvolle dagen.”

    Koninklijk Besluit No. 2, dd. 8 december 1945.
    Canada Gazette van 22 december 1945.
    Ridder vierde klasse der Militaire Willems Orde (MWO.4)

    Bronnen

    Foto