TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Curtin, Donald Joseph

Geboortedatum:
20 januari 1918 (New York city, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
25 februari 1943 (Duitsland)
Begraven op:
Oorlogsbegraafplaats van het Gemenebest Durnbach
Vak: 8. Rij: D. Graf: 4.
Dienstnummer:
J.9340
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Pilot Officer (2e Luitenant-vlieger)
Eenheid:
No. 14 Operational Training Unit, Royal Air Force
Toegekend op:
21 augustus 1942
Aanbeveling:
Op een nacht in juli 1942 was deze officier gezagvoerder van een vliegtuig dat een doel in noordwest Duitsland moest aanvallen. Toen hij het doelgebied naderde werd zijn toestel onderschept dor een vijandelijke jager maar PO Curtin kon hem veilig ontwijken en vloog door naar het doel. Kort na het verlaten van het doel werd het toestel weer door vijandelijke jagers onderschept. In het erop volgende gevecht raakten de staartschutter en de radiotelegrafist zwaar gewond. PO Curtin werd bijna verblind door het kordiet van een ontplofende granaat en het vliegtuig verloor een paar duizend voet hoogte voordat de gezagvoerder weer helder kon zien en het toestel onder controle kreeg. Later, toen hij de Nederlandse kust naderde werd de bommenwerper getroffen door vuur van de grondverdediging; de navigatoir raakte gewond en het vliegtuiig beschadigd. Ondanks dat vloog PO Curtin door en bereikte uiteindelijk dit land. Onder moeilijke omstandigheden maakte hij een veilige noodlanding op een veld. Naderhand hielp hij zijn gewonde bemanningsleden uit het vliegtuig en ging toen hulp halen. Op deze, zijn eerste operationele vlucht, toonde PO Curtin grote moed, vastberadenheid en plichtsbesef.
Distinguished Flying Cross (DFC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Flight Lieutenant (Waarnemend Kapitein-vlieger)
Eenheid:
No. 106 Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
12 februari 1943
Distinguished Flying Cross (DFC)
Aanbeveling:
Sinds de toekenning van het DFC heeft deze officier aan talloze operationele vluchten naar zwaar verdedigde doelen in het Roerdal en Italië deelgenomen. Tijdens een aanval bij daglicht op Milaan in oktober ontweek FL Curtin knap twee vijandelijke jagers toen die hem aanvielen en stelde zijn schutters in staat er een neer te schieten en de andere te verdrijven. Op twee opeen volgende nachten in januari 1943 nam hij deel aan aanvallen op Berlijn; tijdens de tweede bleef hij 30 minuten boven het doel om nauwkeurig bombarderen te verzekeren. Deze officier heeft steeds de grootste moed en plichtsbesef getoond.

Ontvangen als gesp op het lint van de eerste medaille

Bronnen

Foto