TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fanshawe, George Drew

Dienstnummer:
14521
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

23 april 1947: Lieutenant Colonel
26 oktober 1948: Colonel
1 juli 1952: Brigadier
29 oktober 1953: Major General

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Lieutenant-Colonel (Tijdelijk Luitenant-Kolonel)
Toegekend op:
1 januari 1944
Officer of the Order of the British Empire (OBE)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Lieutenant-Colonel (Tijdelijk Luitenant-Kolonel)
Eenheid:
86th (Hertfordshire Yeomanry) Field Regiment, XXX Corps, British Army
Toegekend op:
21 december 1944
Aanbeveling:
Op 22 september 1944 brak een Duitse strijdmacht bestaande uit tanks, zelfrijdend geschut en infanterie door de linie van 30th Corps bij Veghel. Eenheden van de Amerikaanse 101 Airborne Division die de roue beschermden waren nauwelijks voldoende sterk om zonder steun van artillerie effectief tegenstand te bieden.
Col Fanshawe, commandant van 86 Field Regiment reed in het konvooi ten zuiden van Veghel met een deel van zijn hoofdkwartier en twee batterijen. Op diverse plaatsen binnen de colonne reden een Field Regiment, een middelzware batterij en enkele kleinere eenheden van een HAA regiment.
Col Fanshawe maakte een snelle inschatting. Hij bracht de diverse artillerie eenheden en de kleinere onder in een groep en nam vervolgens het commando op zich. Als gevolg van deze snelle actie kreeg de Amerikaanse infanterie goede ondersteuning en het door Col Fanshawe geleide vuur leverde een aanzienlijke bijdrage aan het afslaan van de Duitse aanvallen en hielp een kritieke situatie te voorkomen.
Gedurende de 36 uur durende actie toonde Col Fanshawe moed, durf en koelbloedige vastberadenheid. Hij was een inspiratie en een fraai voorbeeld voor allen onder zijn commando. Bij een gelegenheid hielp hij een Amerikaans anti-tank detachement een Duitse tank uit te schakelen die plotseling tot op 50 meter was genaderd.
Distinguished Service Order (DSO)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Colonel (Tijdelijke Kolonel)
Eenheid:
HQ, 84th Infantry Division "Railsplitters", U.S. Army
Toegekend op:
14 november 1947
Legion of Merit - Legionnaire (LoM)
Aanbeveling:
Als hoogste vertegenwoordiger van de Royal Artillery en als verbindingsofficier toegevoegd aan de U.S. 84th Infantry Division in de periode van 17 tot 24 november 1944 was Col Fanshawe een belangrijke steun voor de Division Artillery tijdens zijn eerste gevecht tegen de vijand. Zijn steun tijdens de voorbereiding van de aanval, zijn vermogen om snel krachtig ondersteunend vuur te leveren wanneer nodig en het leveren van rookgranaten om langdurige en dichte rookgordijenen te leggen, waren belangrijke factoren bij de succesvolle uitvoering van de aanval.
Rang:
Major-General (Generaal-majoor)
Toegekend op:
10 juni 1954
Companion of The Most Honourable Order of the Bath (CB)

Bronnen