TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Wiel, van der, Adrianus Jacobus

Geboortedatum:
2 januari 1915
Overlijdensdatum:
16 augustus 1989 (Barneveld, Nederland)
Nationaliteit:
Nederlandse

Biografie

"Andrianus Jacobus van der Wiel werd op 2 januari 1915 geboren als zoon van gemeenteveldwachter Elbert van der Wiel en Hendrika Bos. Hij was gehuwd met de op 12 mei 1917 in Barneveld geboren Petronella van Ermst, dochter van de bekende boswachter Gerrit van Ermst en Jannetje van Essen.

Van der Wiel richtte in juni 1941 in Kootwijkerbroek een verzetsorganisatie op met als medewerkers van het eerste uur Johan Bruinekreeft en Gerrit van Ee. Na enige tijd zelfstandig te hebben geopereerd werd contact gezocht met de chef-staf van Gewest 6 van de OD. Van der Wiel en Bruinekreeft traden vervolgens ook toe tot de afdeling sabotage van de KP. Van Ee hield zich verder bezig met het onderbrengen en verzorgen van op de Veluwe terecht gekomen geallieerde piloten. Als KP-groep vielen de Kootwijkersbroekers onder J. van ' Land in Epe, R. Hogeboom in Soest en "Beer" uit Nijkerk.

Eerst na de oorlog bleek wat Van der Wiel allemaal had gedaan. Wie de op schrift gestelde afgelegde verklaringen leest krijgt diep respect. Zo was hij verantwoordelijk voor het verzamelen en doorgeven van adressen van landverraders (o.a. de beruchte J. de Drooge), het verlenen van huisvesting aan onderduikers (o.a. de later door de Duitsers vermoorde Hans Blankenberg en Ebens uit Apeldoorn); het vervaardigen van sabotagemateriaal, het onderbrengen van marconisten met hun radio's, het verzamelen, vervoer, verbergen en distribueren van wapens en springstoffen, het inzamelen van geld bestemd om de onderduikers van voedsel en dergelijke te kunnen voorzien; het verspreiden van illegale bladen zoals de Oranjekrant, Trouw en Vrij Nederland.

Voorts hield Van der WIel zich bezig met spionage. Hij verzamelde in dat verband gegevens omtrent troepentransporten en de sterkte van Duitse legeronderdelen in Harskamp. Ook nam hij meerdere malen deel aan sabotageacties van de spoorlijn Amersfoort-Apeldoorn en in het bijzonder van de baanvakken Garderbroek-Stroe-Kootwijk-Assel. Ook het militair vervoer langs de weg Voorthuizen-Nieuw Milligen mocht op zijn belangstelling en sabotage rekenen stak hij in Essen, Putten, Stroe, Harskamp en omgeving dorsmachines in brand om zo te kunnen voorkomen dat graanvoorraden naar Duitsland werden afgevoerd. Personen die dat wel deden konden een dreigbrief van hem in de bus verwachten! Van der Wiel was verder aanwezig op droppingsterreinen in de gemeente Eden en vervoerde piloten die via België, Frankrijk en Portugal Engeland weer trachten te bereiken.

Al die verzetsdaden leidden er toe dat Van der Wiel na de bevrijding een aantal onderscheidingen kreeg uitgerekt. Eén van de eerste kreeg hij in juli 1955. ZKH Prins Bernhard speldde hem en J. Bruinekreeft in Vught het Kruis van Verdienste op."

Uit :Bijgevoegd artikel, zaterdag 7 mei 2005.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Res. 1e luitenant der artillerie
Eenheid:
O.D./K.P. Groep op de Veluwe, Nederlands Verzet
Toegekend op:
20 januari 1953
"Heeft zich in verband met vijandelijke actie door moedig en beleidvol optreden onderscheiden en daarmede het belang van het Koninkrijk gediend als leider van een O.D./K.P. (Ordedienst/Knokploeg)-groep op de Veluwe, tijdens de bezettingsjaren 1940-1945, die zich verdienstelijk maakte met de ontvangst en distributie van zogenaamde “gedropte” wapens; het opzoeken, huisvesten en transporteren van leden van geallieerde vliegtuigbemanningen, zomede van verstrooide luchtlandingstroepen na de slag om ARNHEM; het saboteren van het verkeer per spoor en op de weg, zomede van de landbouwwerktuigen, die de snelle levering van koren aan de bezetter moesten bevorderen.
Hij heeft deze groep vier jaar lang met moed en volhording geleid, terwijl het klein getal slachtoffers getuigt van het juiste en voorzichtige beleid dat hij voerde."

K.B. Nr. 17
Opgespeld te Vught door ZKH Prins Bernhard.
Kruis van Verdienste (KV)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Res. 1e luitenant der artillerie
Eenheid:
O.D./K.P. Groep op de Veluwe, Nederlands Verzet
Toegekend op:
29 december 1980
Verzetsherdenkingskruis (VHK)

Koninklijk besluit van 29 december 1980, nummer 104, Staatsblad 715

Bronnen

Foto