TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Holdsworth, Gerard Alfred "Gerry"

Geboortedatum:
27 december 1904
Overlijdensdatum:
24 juli 1985
Dienstnummer:
136317
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Voor de oorlog diende Gerard Holdsworth bij het SIS Sectie D aan de Noorde kust.
Toen de Duitsers Noorwegen binnenvielen, was hij gestationneerd in Stockholm en keerde via Finland naar Engeland terug.
Hij werd eerst bij de D sectie Home Defence Organisation en vervolgens bij de S.O.E. geplaatst.
Richtte de marinebasis Helford River op, bleef tot december 1942; later zette hij de Naval Section in Massingham, Noord-Afrika op. Tenslotte werd hij in Italië geplaatst als commandant van No. 1 Special Force van september 1943 tot 1945

Militaire carriere:
1940: SIS (Section D)
21 juni 1940: 2nd Lieutenant
12 december 1940: RNVR commission
1940: SOE Naval section
1941-1942: OC Helford Flotilla
1942-1943: Small boat operations Mediterranean
1943-1945: C.O. No 1 Special Force (SOE Italy)

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Temporary Lieutenant-Commander
Toegekend op:
15 juni 1943
Wegens moed, ondernemingsgeest en plichtsbesef.
Distinguished Service Order (DSO)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Acting Commander
Eenheid:
No. 1 Special Force, J Section, Special Operations Executive (SOE), British Government
Toegekend op:
15 mei 1945
Aanbeveling algemeen:
Wegens zeer opmerkelijke prestaties tijdens operaties in door de vijand bezet gebied.
---
Aanbeveling:
In september 1943 bracht Cdr Holdsworth D.S.O. zijn schip als tweede de haven van Brindisi binnen om het grondwerk voor te bereiden voor het steunen van alle soorten verzet dat actief zou kunen zijn in Italië en centraal Europa. Het laatste deel van 1943 werd besteed aan het leggen van contacten, het opzetten van de nodige organisatie, het aanwerven en trainen van personeel (in hoofdzaak Italianen), het verkrijgern van accomodaties, het opzetten van radioverbindingen en het regelen van voorraden en uitrusting. Het was grotendeels te danken aan de vooruitziende blik van Cdr Holdsworth, zijn ervaring en zijn grote organisatietalent dat de installaties die nu door S.O.(M.) worden gebruikt, zijn opgezet en die zo succesvol zijn gebleken bij het in grote mate leveren van steun aan verzetsgroepen door heel Italië, de Balkan en Polen. Begin 1944 kreeg Cdr Holdsworth de leiding over het coördineren van alle acties in en naar Duitsland. In de volgende negen maanden bouwde hij door zijn persoonlijkheid, zijn energie en vastberadenheid en door zijn ervaring met alle soorten clandestine, paramilitaire en maritieme activiteiten het Italiaanse verzet uit tot de huidige omvang. Het wordt nu geaccpeteerd als een belangrijke factor in de plannen van de C-in-C A.A.I. De voortdurende afname van de Duitse oorlogsinspanningen aan het Italiaanse front door sabotage, aanvallen e.d. en de directe ondersteuning door het Italiaanse verzet aan onze oprukkende legers zijn algemeen erkend. In dit verband kan het aanzienlijke resultaat dat bereikt is bij het handhaven van het moreel van het Italiaanse verzet door het door Cdr Holdsworth opgezette radioprogramma “Italia Combatte” worden genoemd.
Dit resultaat kon niet worden bereikt zonder een groot aantal tegenslagen en het was aan Cdr Holdsworth` politieke wijsheid, zijn tact, enthousiasme en hardnekkige vastberadenheid te danken dat alle obstakels werden overwonnen.
Ik adviseer dat zijn opmerkelijke diensten worden erkend door toekenning van de C.B.E. (In plaats daarvan werd hem de OBE uitgereikt).

- 27 Sep 1944

IN HET GEVAL DAT DEZE ONDERSCHEIDING WORDT GOEDGEKEURD, WORDT OM VEILIGHEIDSREDENEN VERZOCHT ER GEEN RUCHTBAARHEID AAN TE GEVEN.

Officer of the Order of the British Empire (OBE)

Bronnen

Foto