TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Tuk, Anthonie Adrianus

Geboortedatum:
7 april 1928 (Rotterdam)
Overlijdensdatum:
5 mei 1945 (Rotterdam)
Nationaliteit:
Nederlands-Indische

Biografie

Woonde in Rotterdam, Dahliastraat. Zoon van Koenraad Tuk (1 oktober 1895 Numansdorp - 12 februari 1966 Rotterdam) en Gijsbertje Roos (15 maart 1901 Heinenoord). Ongehuwd. Student. Rooms-Katholiek. Anton Tuk ging die ochtend vroeg met een knokploeg van de Binnenlandse Strijdkrachten op pad naar de Willemsbrug om de Duitsers weg te jagen. Zij hadden de gewoonte om bruggen op te blazen, wanneer zij vertrokken. De BS-afdeling wilde dat beletten. De Duitsers gooiden enkele handgranaten, waarbij Tuk om het leven kwam. Hij overleed ter plaatse. Op de rouwkaart stond: 'Zijn moedig heengaan is onze troost in dit zoo smartelijke verlies'. Anton lag twee dagen thuis opgebaard en werd daarna in een kist op een bakfiets naar de begraafplaats gebracht. Het bevrijdingsfeest in de buurt werd uitgesteld en pas enkele maanden later gevierd.'

Herbegraven op het Nationaal Ereveld van de Oorlogsgravenstichting in Loenen, vak A, grafnummer 1081.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

  • Oorlogsgravenstichting (onder meer ijsselenlekstreek.nl); Marjolein Bax, Een wrang feest. Hoe velen de bevrijding niet overleefden, Uitgeverij Balans, Amsterdam, 2020, pag. 236; site wiewaswie.nl (waaronder overlijdensakte 6532/1945 gemeente Rotterdam).

Foto