TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Baatsen, Arnoldus Albert

    Geboortedatum:
    11 april 1918 (Amsterdam, Nederland)
    Overlijdensdatum:
    7 september 1944 (KZ Mauthausen, Oostenrijk)
    Begraven op:
    Monument en Graf Slachtoffers Englandspiel
    Nationaliteit:
    Nederlandse

    Biografie

    Woonde in Amsterdam. Huwde in mei 1939 in Amsterdam met Adriana Hagen (kind: Ronald Arnoud). Kantoorbediende/technisch tekenaar Gemeentelijk Energiebedrijf. In de meidagen van 1940 was hij als militair gelegerd in IJmuiden. Vandaaruit wist hij naar Engeland te ontsnappen. In dat land werd een parachutistenopleiding gevolgd. Vervolgens gaf Baatsen zich op als vrijwilliger bij de Special Operations Executive (SOE). Op 27 maart 1942 is hij als geheim agent in de rang van tijdelijk sergeant met de codenaam Abor (van Bureau Bijzondere Opdrachten) boven bezet Nederland gedropt en meteen na de landing gevangen genomen. Eerst werd hij gevangen gehouden in de Scheveningse gevangenis (Oranjehotel). Via gevangenissen in Assen en Haaren (Noord-Brabant) is hij op 14 april 1944 naar het Poolse Rawicz gezonden. Twee dagen voor zijn executie arriveerde Baatsen in Mauthausen. Postuum is hem bij Koninklijk Besluit nr. 33 d.d. 2 mei 1953 het Bronzen Kruis verleend. Baatsen is gecremeerd in het concentratiekamp Mauthausen.

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Tijdelijk aangesteld dienstplichtig sergeant
    Eenheid:
    N Section, Special Operations Executive (SOE), British Government
    Toegekend op:
    2 mei 1953
    "Heeft zich door moedig optreden tegenover de vijand onderscheiden als agent van een geheime inlichtingendienst, die hem tijdens de jaren 1940-1945 uitzond naar door de vijand bezet gebied, alwaar hij onder uiterst moeilijke omstandigheden een levensgevaarlijke taak had te vervullen, die door vijandelijke tegenactie tot zijn door leidde."

    K.B. nr 33 (postuum toegekend)
    Bronzen Kruis (BK)

    Bronnen