TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Jordan, William Sydney

Geboortedatum:
20 november 1909
Overlijdensdatum:
1983
Dienstnummer:
2627
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Captain (Tijdelijk Kapitein)
Eenheid:
British Military Mission to Greece (BMMG), Special Operations Executive (SOE), British Government
Toegekend op:
14 oktober 1943
Aanbeveling:
Op een termijn van vijf dagen werd een beroep gedaan op Captain Jordan af te springen als Chief Signals Officer bij de Britse missie in Griekenland. Hij werd op 19 december 1942 afgeworpen maar raakte bij de landing ernstig gewond: hij brak vier ribben, zijn elleboog was uit de kom en hij had interne verwondingen. Ondanks zijn letsels en persoonlijk ongemak wijdde hij zich direct aan zijn taak en al binnen een paar dagen was er een opmerkelijke verbetering in de communicatie. Sinds die tijd heeft alleen hij de leiding gehad over een radiostation. Werkend met een sterke onderbezetting, groot persoonlijk ongemak onder de moeilijkste omstandigheden en met een zeer beperkte hoeveelheid reservedelen en gereedschap is hij er steeds in geslaagd uitstekende resultaten te behalen. Hij werd verscheidene malen gedwongen zijn zender te sluiten en al zijn uitrusting over aanzienlijke afstanden te verplaatsen door moeilijk en vijandelijk terrein. Door zijn inspanningen was hij ervoor verantwoordelijk dat regelmatig radiocontact met het hoofdkwartier van de Britse missie behouden bleef waarmee hij onbetaalbare steun verleende bij de voorbereiding en uitvoering van guerilla operaties in bezet Griekenland.
Member of the Order of the British Empire (MBE)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Major (Tijdelijk Majoor)
Eenheid:
British Military Mission to Greece (BMMG), Special Operations Executive (SOE), British Government
Toegekend op:
4 januari 1945
Military Cross (MC)
Aanbeveling:
Major Jordan werd op 17 december 1943 boven Griekenland gedropt. Vanaf die datum tot hij uiteindelijk op 24 februari 1944 werd geëvacueerd diende hij voortdurend als Britse verbindingsofficier in zowel gebieden van Elas als van Zervas.
In juli 1943 kwam hij onder commando van Lt-col Barnes in Spirus voor Operatie Animals, de codenaam voor de misleidingsoperatie in Griekenland voor de landingen op Sicilië. Tijdens deze operatie kreeg hij tot taak drie belangrijke spoorbruggen op te blazen en een keermuur op de weg tussen Yannina en Metsovon. Hoewel er geen directe tegenstand van de vijand was tijdens de uitvoering van die taak, was tijd van het allergrootste belang en hij en zijn team werkten zonder onderbreking 60 uur lang zonder slaap om de taken uit te voeren. Na het einde van Operatie Animals werd Major Jordan naar Agrinon overgeplaatst als Oudste Britse verbindingsofficier in dat gebied. Hij bleef daar voor de rest van zijn verblijf in Griekenland.
In oktober 1943 kreeg Major Jordan bevel om 10 kilometer telefoonlijn te vernielen langs de weg van Arta naar Agrinion. Hij maakte dat met succes af met hulp van de Ardartes maar als gevolg van de operatie viel een Duitse compagnie het dorp aan waar hij met koorts in bed lag en die schoot uit wraak twaalf dorpelingen dood. Major Jordan toonde grote vastberadenheid en moed toen hij, ondanks de koorts, een groepje Ardartes vormde, de vijand in het dorp aanviel en ze op de vlucht dreef met achterlaring van 26 doden - waaronder de commandant - en 37 gewonden. De Duitsers keerden niet naar het dorp terug.
In oktober 1943 voerde Major Jordan het bevel over een basis toen die tijdens de burgeroorlog door Elas Ardartes werd aangevallen en ware het niet vanwege Major Jordan’s standvastigheid en moed bij het omgaan met de situatie, is het waarschijnlijk dat de rest van de missie ook zou zijn gedood. Hij werd in februari 1944 wegens gezondheidsredenen uit Griekenland geëvacueerd.
Wegens zijn bezielende moed en plichtsbesf dat hij toonde in de veertien maanden dat hij in Griekenland was, wordt hij aanbevolen voor toekenning van het Military Cross.
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Major (Majoor)
Eenheid:
New Zealand Military Force
Toegekend op:
30 augustus 1945
Mentioned in Dispatches

Bronnen

Foto