TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Hübner, Ernst-August

Geboortedatum:
17 mei 1920 (Greifenhagen(Gryfino)/Pommeren, Duitsland)
Overlijdensdatum:
7 november 1943 (Kula/Krim, Sovjet-Unie)
Begraven op:
Duitse Oorlogsbegraafplaats Sevastopol-Gontscharnoje
Nationaliteit:
Duitse (1933-1945, Derde Rijk)

Biografie

Ligt hoogstwaarschijnlijk begraven als onbekende soldaat.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Oberleutnant (1e Luitenant)
Eenheid:
Chef, 12. Kompanie, Grenadier-Regiment 122, 50. Infanterie-Division, Heer
Toegekend op:
9 december 1943
Gedurende de ochtend van 7 november 1943, slaagde een Sovjet eenheid van ongeveer een bataljon in formaat er in langs de Tater, door te dringen in de verdedigingslinie van het III. Bataillon, Grenadier-Regiment 122. ZE penetreerden ongeveer 2 kilometer binnen de Duitse posities en overliepen een 8.8 cm Flak batterij gesitueerd aan de rand van Kula.
Rond deze tijd bevond zich Hauptmann Hübner ten Noordoosten van Kula, samen met militairen van een Zug zware mortieren en de bataljonsstaf. Het gevaar inschattend welke deze aanval inhield, verzamelde hij de manschappen die hem ter beschikking stonden en slaagde er in binnen enkele minuten de Flak positie te heroveren. De Sovjets trokken zich door deze aanval terug, waarbij in dit stadium Hauptmann Hübner door de Sovjet granaat werd gedood. Leutnant Schmidt nam hierna het bevel op zich en ondernam een tegenaanval. De bevrijdde Flak bemanning richtten hierbij hun geschut tegen de vluchtende Sovjets, waarbij zij zeker 200 vijandelijke militairen doodden.
Een potentieel dreigende situatie, welke het hele Perekop front bedreigde werd door Hübner's actie gestabiliseerd, hoewel hijzelf hierbij de hoogste prijs moest betalen. Hij werd dientengevolge na zijn dood in et licht van deze actie met het Ridderkruis onderscheiden.

Postuum toegekend.
Ritterkreuz des Eisernen Kreuzes

Bronnen

Foto