TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Ritzema, Martinus

Geboortedatum:
14 mei 1910 (Leens, Nederland)
Overlijdensdatum:
10 april 1945 (Mandeveld-Bakkeveen, Nederland)
Begraven op:
Nederlandse Oorlogsgraven Niekerk
Vak: C. Rij: 10. Graf: 32.
Nationaliteit:
Nederlandse

Biografie

Martinus Ritzema was de zoon van Meerten Ritzema (1864-195) en Anje Ritzema-Kadijk (1863-1950). Hij was op 30 augustus 1937 te Scheemda gehuwd met Heike Affiena Haan (1913-1999). Het echtpaar kreeg drie kinderen. Martinus ging naar het Willem Lodewijk Gymnasium te Groningen en studeerde rechten aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Na zijn studie werd hij aangesteld als medewerker op het gemeentesecretarie van Waadinxveen en werd hij in 1935 aangesteld als ambtenaar bij de Gemeente Boskoop. In 1939 werd Martinus benoemd tot Burgemeester van de Gemeente Oldekerk.
Hij nam met ingang van 1 augustus 1941 ontslag als Burgemeester omdat hij uit principe de Duitse regelgeving niet wenste uit te voeren. Nadat hij het burgemeesterschap achter zich had gelaten werkte hij als belastingconsulent en verzekeringsagent. Samen met zijn broer Rentje was Martinus lid van het verzet en behoorde tot de LO-Oldekerk, de Ordedienst en de Binnenlandse Strijdkrachten. Volgens zijn verzetskaart hield hij zich bezig met de plaatsing van onderduikers, geld inzamelde voor het Nationaal Stenfonds en de krant Trouw en de leiding had over de lokale Ordedienst. Toen hij in oktober 1944 werd opgeroepen voor werkzaamheden voor de Organisation Todt weigerde hij en dook hij onder op de boerderij bij zijn broer Rentje in Leens.
Op 1 april 1945 viel de Sicherheitsdienst om 05.00 uur de boerderij binnen op zoek naar onderduikers. Hierbij zou verraad zijn gepleegd door slager Kooi uit Leens. Rentje werd op het erf van de boerderij doodgeschoten. Martinus werd overgebracht naar het Huis van Bewaring te Groningen.
Op 10 april 1945 werd Martinus bij de Nije Drintsewij, tussen Bakkeveen en Allardsoog, samen met negen andere gevangenen, door SD-Medewerker Pieter Schaap gefusilleerd.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

Foto