TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Smith, George Victor John Mitchell

    Dienstnummer:
    P/118446
    Nationaliteit:
    Britse (1801-heden, Koninkrijk)

    Biografie

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Temporary Major (Tijdelijk Majoor)
    Eenheid:
    4th Field Company (IE), 4th Indian Infantry Division, British Indian Army
    Toegekend op:
    14 oktober 1949
    Aanbeveling:
    Major G.V.J.M. Smith, R.E. was commandant van 4 Fd. Coy. I.E. toen die op 18 maart 1945 vanuit centraal Griekenland optrok naat west Macedonië en tot taak had verbindingen te maken tussen de buitengebieden van west Macedonië, essentiële hulpmiddelen voor de distributie van hulp aan de Grieken in dit gebied. Major Smith toonde vastberadenheid en vindingrijkheid bij het leiden van deze kleine groep mannen en voertuigen die hem voor deze omvangrijke taak ter beschikking stonden. Hij was verantwoordelijk voor alle verbindingen in de districten Kozani, Kastoria en Florina.
    Het werk begon toen de compagnie de zuidelijke oever van de Aliakmon bereikte en ontdekte dat de brug verwoest was. De enige manier om over te steken was een kleine en onbetrouwbare veerboot. Hij liet onmiddellijk een zware veerboot bouwen en hield die de volgende moeilijke maanden in bedrijf op deze belangrijke oversteek, een moeilijke operatie vanwege het sterk wisselende waterpeil en de snelle stroming. Nadat hij zijn hoofdkwartier in Kozani had gevestigd, splitste hij zijn eenheid in kleine groepen en slaagde erin alle beschadigde bruggen in het gebied te herstellen. Ook zette hij ploegen burgers in voor het herstel van wegen en met hulp van de sappeurs in zijn eenheid maakte hij zeer snel een snellere doorstroom van hulpvoertuigen naar alle centra van bevolking mogelijk.
    Het was grotendeels aan de hardnekkige inspanningen van Major Smith te danken dat alle hoofdwegen in het gebied tegen eind april bruikbaar werden gemaakt en geschikt voor regelmatig verkeer; daarmee heeft hij een zeer waardevolle dienst verleend aan het Griekse volk.

    Bronnen

    Foto