TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Pritchard, William Henry

Geboortedatum:
22 oktober 1914
Overlijdensdatum:
28 maart 1942
Begraven op:
Oorlogsbegraafplaats van het Gemenebest Escoublac-la-Baule
Vak: 2. Rij: A. Graf: 5.
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

William Pritchard werd geboren op 22 oktober 1914 en woonde in het Llandaff-gebied van Cardiff, Zuid-Wales. Zijn vader was dokmeester bij Cardiff Docks.
Na het voltooien van zijn opleiding ging William in de leer bij de technische afdeling van de GWR (Great Western Railway) en werkte hij in Cardiff Docks. Hij sloot zich aan bij het territoriale leger en nam dienst bij de Royal Engineers, 246 (Cardiff) Field Company.
In mei 1940 ging William (nu luitenant) naar België als onderdeel van het BEF. Hij kreeg de opdracht een brug op te blazen. Tijdens deze taak kwam hij onder hevig vijandelijk vuur te liggen, desondanks voltooide hij de taak en ontving later het militaire kruis. Hij werd geëvacueerd uit Duinkerken en keerde terug naar Engeland.
Toen hij terugkeerde naar Cardiff werd hij gepromoveerd tot kapitein. Hij deed onderzoek naar de Duitse aanvallen op Cardiff Docks en concludeerde dat het plaatsen van explosieven op vitale delen van het dok veel effectiever zou zijn dan bombardementen, aangezien bombardementen op grote hoogte notoir onnauwkeurig waren.
In januari 1942 meldde hij zich bij het Combined Operations HQ en kreeg hij de opdracht een aanval op St. Nazaire te plannen en de commando's te helpen trainen. Een deel van de training vond plaats in de dokken van Cardiff, samen met de dokken van Barry (Zuid-Wales), Rosyth (Schotland) en Southampton (Engeland).
William ging naar St Nazaire als onderdeel van de aanval en viel met succes doelwitten aan.
Tijdens de slag raakte William dodelijk gewond en wordt begraven in een gemarkeerd oorlogsgraf van het Gemenebest. Hij kreeg postuum een vermelding in berichten.
De inval was een succes, de sluisdeur van het Normandische droogdok werd samen met andere voorzieningen vernietigd.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Second-Lieutenant (2e Luitenant)
Toegekend op:
11 juli 1940
Military Cross (MC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Temporary Captain (Tijdelijk Kapitein)
Eenheid:
No. 2 Commando, 1st Special Service Brigade, Combined Operations Headquarters, War Office, British Government
Toegekend op:
5 juli 1945
Uitgereikt voor:
Operatie Chariot

Postuum toegekend
Mentioned in Dispatches

Bronnen