TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Hulst, van der, Johan

Geboortedatum:
14 maart 1925 (Hilversum/Noord-Holland, Nederland)
Overlijdensdatum:
8 september 1944 (Abbenes/Noord-Holland, Nederland)
Begraven op:
Nederlandse Eerebegraafplaats Bloemendaal
Vak: 40. 
Nationaliteit:
Nederlandse

Biografie

Woonde in Haarlem, Maasstraat 84. Zoon van assistent werktuigbouwkundige Hoogovens Gerrit van der Hulst (6 juni 1897 Amsterdam) en Johanna Christina van Rooij. Ongehuwd. Student Zeevaartschool, Gereformeerd Hersteld Verband. Lid verzet onder de schuilnaam Beer. Hij behoorde tot de KP-Haarlemmermeer, hielp onderduikers onder meer aan bonkaarten, verzamelde informatie over Duitse verdedigingswerken, werkte mee aan het illegale blaadje De Patriot, nam deel aan overvallen en bevrijdde gevangenen. Van der Hulst, Jacob Lenderink (7 mei 1918 Haarlem) en Albertus Antonius Maria Hoekstra (geb. 10 augustus 1923 Amersfoort) gingen op 8 september 1944 met wapens en munitie naar een boerderij in Abbenes om de ringdijk bij het gemaal De Leeghwater te bewaken. Toen hij op het punt stond te vertrekken om twee verzetscollega’s op te halen, vonden twee landwachters een van deel van de wapens en werd hij gearresteerd. Na verhoor is hij samen met de beide andere KP'ers achter de boerderij gefusilleerd. Zijn vader was eveneens verzetsman en stierf na overbrenging naar het Duitse concentratiekamp Buchenwald op 8 maart ten gevolge van ontberingen. Zijn naam staat vermeld op een gedenkteken in Abbenes. Postuum is hem het Verzetsherdenkingskruis verleend.

Van der Hulst is op 9 september 1944 onder nummer 16199 gecremeerd in Driehuis (gemeente Velsen). De urn met zijn as werd eerst bijgezet in een algemene nis van crematorium Westerveld en op 10 december 1947 begraven in vak 40 van de Eerebegraafplaats Bloemendaal.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

  • Foto 1: Eerebegraafplaats Bloemendaal
  • Foto 2: Arjo Eijgelsheim
  • - HEUVEL, C.C. VAN DEN e.a., Verzetsherdenkingskruis, Samsom Uitgeverij, 1985.
    Peter H. Heere en Arnold Th. Vernooij, De Eerebegraafplaats te Bloemendaal, SDU Uitgevers, Den Haag, 2005; Nationaal Archief, Den Haag, Bureau/Sectie Gravendienst van de Afdeling Sociale Zaken van het Ministerie van Oorlog/Defensie, Dienst Identificatie en Berging (DIB) van de Koninklijke Landmacht, nummer toegang 2.13.5220, inventarisnummer 262 (Lijst van gefusilleerden e.a., die tijdens de oorlog 1940-1945 in het crematorium te Velsen zijn verast); Nationaal Archief, Den Haag, Bureau/Sectie Gravendienst van de Afdeling Sociale Zaken van het Ministerie van Oorlog/Defensie, Dienst Identificatie en Berging (DIB) van de Koninklijke Landmacht, nummer toegang 2.13.5220, inventarisnummer 262 (Lijst van gefusilleerden e.a., die tijdens de oorlog 1940-1945 in het crematorium te Velsen zijn verast); - Eerebegraafplaats Bloemendaal