"Op 5 mei 1944 stapt Hetty van der Togt Drankenhandel Vlek, Theresiastraat in het Bezuidenhout binnen. Bij binnenkomst noemt ze het wachtwoord, vervolgens komt er een gewapende Duitser achter de eigenaar van de zaak tevoorschijn die Hetty arresteert. Iets eerder was ook Herman Swarte gearresteerd. Beiden zaten in het Verzet, hoofd verspreiding van Verzetskrant het Parool. Hetty had 75 gulden bij zich. Ze werden afgevoerd naar het Oranjehotel en verhoord. Daar zitten beiden 3 weken in einzelhaft. Begin juni gaan ze op transport naar Vught. Bij de halte Roggewoning ziet Hetty nog een glimp van haar moeder Tilly van der Togt en haar..bijna.. vriendje Karel Hoogeweegen. Op miraculeuze wijze vangt ze een toegeworpen door Karel's moeder gebreide sjaal op. (Deze sjaal zou ze komend jaar diverse malen uithalen en opnieuw breien..)
In Vught komen ze in de Scheveningen barak terecht. Na ongeveer 10 dagen gaan Hetty en Blackie naar Strafgevangenis Haaren, waar op die dag het strafproces is van Groep Wim, Groep Trouw en misschien dus ook Groep Parool plaatsvindt. Hier blijven ze gevangen tot 5 september.
Op 5 september gaan alle gevangenen naar Vught. De volgende dag werden alle gevangenen in treinwagons geladen. De mannen naar Oranienburg de vrouwen naar Ravensbrück. Hetty beschrijft de treinreis en aankomst in Ravensbrück uitgebreid. Na 3 weken was er een mogelijkheid om naar een ander werkkamp te gaan met mogelijk van iets betere omstandigheden. Hetty is ziek maar wordt door haar vriendinnen overeind gehouden en goedgekeurd voor transport. Ze mogen een mantel en schoenen uitkiezen. Weer 3 dagen in een trein, ‘prachtreis’ schrijft Hetty. Op 16 oktober komen ze aan in München Giesing. En lopen een half uur naar het Kamp Agfa-Kommando. Een kamp met wederom bewakers, prikkeldraad en wachttorens. Ze worden te werk gesteld in de Agfa fabriek en moeten tijdontstekers in Flach granaten monteren. Menig onderdeel wordt gesaboteerd. Ze staken, vieren kerst met een show voor de kampcommandant van Dachau. De Poolse gevangenen zingen een lied. De Nazi's denken dat het het Poolse volkslied is maar het is een lied waarin ze de Nazi's hekelen.
Eind april gaan ze op dodenmars. Hetty en 5 vriendinnen ontvluchten na de eerste nacht. Ze komen in een plaatsje met een klooster. Daar worden ze 2 dagen later bevrijd door manschappen van Company C van de 70th Tank Battalion. 2 weken feest volgen waarna ze samen met de rest van de Agfa vrouwen naar Nederland terugkeren."
- Samenvatting oorlogsdagboek Hetty van der Togt.
Naar aanleiding van dit oorlogsdagboek is er door choreografe Haya Maela een dansvoorstelling gemaakt. De première was eind augustus in Haarlem, op 23 en 24 oktober zijn er 4 voorstellingen in de Werkspoorfabriek in Utrecht en op 8 en 9 januari in het Oranjehotel in Scheveningen.
Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!