TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Frager, Henri Jacques Paul

Geboortedatum:
3 maart 1897 (Parijs, Frankrijk)
Overlijdensdatum:
12 oktober 1944 (KZ Buchenwald)
Vermeld op:
Brookwood 1939-1945 Memorial (Monument voor de Vermisten)
Nationaliteit:
Franse (1870-heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Major (Majoor)
Eenheid:
F Section, Special Operations Executive (SOE), British Government
Toegekend op:
31 januari 1946
Aanbeveling:

Deze officier speelde een grote rol bij de organisatie van het verzet in zuid en oost Frankrijk. Kort na de wapenstilstand in juni 1940 begon hij met zijn werk aan de Cote d’Azur en samen met een andere officier zette hij een belangrijke beweging op door heel zuidoost Frankrijk. Begin 1942 maakte een Britse organisator contact met hem met wie hij trouw samenwerkte en in juni 1942 kwam hij naar Engelandvoor overleg. Londen erkende onmiddellijk dat zijn organisatie enorme mogelijkheden had en in juli 1942 keerde hij, vergezeld door een Britse officier, naar Frankrijk terug om het netwerk op een meer solide basis te zetten.
Gedurende 1943 werd de beweging uitgebreid en er werden nieuwe groepen opgericht in de departementen Yonne, Cote d'Azur, Normandië, Lotharingen, Seine et Oise en zuid-west Frankrijk. Hij bracht in April 1943 een bezoek aan Engeland, kwam de volgende maand naar Frankrijk terug en eind oktober weer naar Engeland. De afspraak werd gemnaakt dat een andere organisator gestuurd zou worden om het zuidelijke deel van het netwerk over te nemen en zelf ging hij in februari 1944 naar Franbkrijk terug met instructie om zich te concentreren op het ontwikkelen van zuijn groepen in de departementen Yonne en Cote d’Azur. Hier bouwde hij een krachtig netwerk op en regelde de ontvangst van wapens en materiaal op grote schaal. Toern zijn groep op D-Day in actie kwam werd er enorme schasde toegebracht aan verbindingslijnen van de vijand en met meer dan 2.000 guerillastrijders onder zijn direct bevel ontplooide Frager wijdverspreide en effectieve storende activiteiten tegen vuijandelijke garnizoenen en konvooien. Zijn moed en leiderschap waren opmerkelijk en hij inspireerde zijn mannen met zijn voorbeeld. Op 3 augustus 1944 werd hij door de Gestapo, die hem al jaren op het spoor was, gearresteerd. (Major Frager werd in september 1944 in concentratiekamp Buchenwald geëxecuteerd.)
Deze vaardige en dappere officier leverde een zeer grote bijdrage asasn de Geallieerde zaak door zijn lange dienst bij het Franse verzet. Meer dan vier jaar wijdde hij zich geheel aan dirt gevaarlijke werk, waardoor hij een uitmuntend voorbeelde stelde van vasthoudendheid, zelfopoffering en persoonlijke moed. Hij werd door de Gestapo beschouwd als een van hun gevaarlijkste vijanden en bij diverse gelegenheden was het slechts aan zijn onbevreesdheid en tegenwoordigheid van geest te danken dat hij niet werd gearresteerd. Hij was een uitstekend soldaat en leidde zijn mannen persoonlijk op vele guerilla- en sabotageacties na D-Day en onderscheidde zich voortdurend door zijn dappere en onzelfzuchtige leiding.

Het wordt sterk aanbevolen, hem een Mention in Dispatches te verlenen.

Postuum toegekend
Mentioned in Dispatches

Bronnen