Günther Schilz was de zoon van fabrieksdirecteur Robert Schilz en operazangeres Katharina Schilz-Schugt. Katharina Schilz en haar zoon Günther hadden een wat moeizame relatie. De relatie met zijn vader Robert Schilz was daarentegen vele malen beter. Robert Schilz was directeur van "Kandem N.V.". Kandem was een dochtermaatschappij van "Körting en Mathiesen" uit Leipzig. Het bedrijf produceerde lampen, schijnwerpers ed.; dit kan men terugvinden in de oude advertenties van het bedrijf. Met behulp van de oude dossiers van de kamer van koophandel (Nationaal archief) kon de verhuisroute van het gezin worden gereconstrueerd. Wanneer het echtpaar naar Nederland kwam is niet bekend. 1922 verhuisde het gezin van Breda naar Ginneken. Ginneken werd in 1942 door Breda geannexeerd. In 1928 verhuisde het gezin naar Den Haag, naar de Van Mauvestraat. Binnen Den Haag verhuisde het gezin dan nog een keer, dat was in 1933. Tot na de oorlog woonde het gezin in de van Zaeckstraat. In mei 1944 vertrok mevrouw Schilz uit Nederland. Robert Schilz vermoedelijk 1946. Günther Schilz werd op 23.09.1946 uit het persoonsregister van de gemeente Den Haag uitgeschreven; reden: vertrokken met onbekende bestemming.
Günther Schilz was leerling van het Duitse Gymnasium in Den Haag. Na zijn schooltijd koos Günther Schilz voor een officiersloopbaan bij de marine. Günther Schilz staat te boek als beroepsmilitair. Günther Schilz was als enige van het gezin lid bij de NSDAP en dat sinds 01.03.1941. Een oom (broer v.d. vader) hield een familiekroniek bij. Het een en ander van de hier te lezen informatie komt uit die kroniek. Zo heeft die oom ook enkele aantekeningen over de militaire loopbaan van Günther Schilz gemaakt. In de kroniek staat vermeld dat de opleiding bijna vier jaar duurde, dat hij o.a. dienst deed bij de "Marine-Luftwaffe" en dat hij ook eenmansonderzeeërs heeft gevaren. Helaas ontbreken verdere details.
Vooruitlopend op het einde van Günther Schilz moet hier nog één aantekening uit de kroniek m.b.t. Robert Schilz worden vermeld. Robert Schilz werd van juli 1944 tot April 1945 door de Amerikanen vast gezet. Een Amerikaanse officier verdacht hem ervan een verkleedde Duitse Officier te zijn.
Om meer te weten te komen over de militaire loopbaan van Günther Schilz moeten we in de documentatie van de Deutsche Dienststelle duiken.
Günther Schilz heeft dienst gedaan op het slachtschip "Scharnhorst" en de lichte kruiser "Nürnberg". Hij volgde diverse opleidingen. Zoals bij een Kampffliegerschule, Marinenachrichtenschule, Marineflakschule, U-Ausbildungslehrgang, Torpedooffizierslehrgang en een Baulehrgang für U 321. Voor de exacte volgorde en eenheden kan de volledige lijst worden geraadpleegd die te vinden is op de site die vermeld staat onder in de bronvermelding. Günther Schilz werd op 01.07.1943 tot Leutnant zur See benoemd.
Noch bij de Deutsche Dienststelle, noch in de familiekroniek is iets te vinden over zijn weg naar de 150. Panzerbrigade, de Einheit Stielau. De omstandigheden waaronder Luitenant Schilz in de Ardennen onderweg was en aan zijn einde kwam zijn terug te lezen bij Luitenant Arno Krause.
Er is een foto met twee Duitse krijgsgevangenen, gevangen genomen in de Ardennen, in omloop. De twee worden bewaakt door 2 gewapende MPs. Volgens de verschillende bronnen zou het gaan om Günther Billing en Wilhelm Schmidt of Manfred Pernass, naar gelang welke bron men raadpleegt. Van Günther Schilz bestaat een goede foto. De op de bewuste foto getoonde krijgsgevangene rechts is Rolf Meyer, de linker is overduidelijk Günther Schilz. Op de site, zie bronvermelding, zijn de gezichten naast elkaar gemonteerd. Er is geen twijfel mogelijk.
Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!