- Periode:
- Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
- Rang:
- Lance-Corporal
- Eenheid:
- Military Intelligence Section 9 (MI9), Directorate of Military Intelligence (DMI), Imperial General Staff, War Office, British Government
- Toegekend op:
- 29 augustus 1946
Aanbeveling:
Brydson werd in 1940 in Noorwegen krijgsgevangen gemaakt en overgebracht naar Stalag XXA (Thorn) waar hij gedurende de hele oorlog verbleef.
Toen hij op het Bureau Krijsgevangenen werkte kon hij informatie inwinnen over collaborateurs ten behoeve van de Britse vertrouwensmannen.
Later werd hij tolk en klerk in de kledingbarak waar hij vriendschap sloot met een Poolse arbeider die hem voorzag van radio onderdelen en ontsnappingsmateriaal. Deze man was lid van de Ondergrondse en op verzoek van Brydson leverde hij waardevolle lokale militaire informatie waaronder gestolen Duitse kaarten. Die informatie werd aan Engeland doorgegeven door de Senior Warrant Officer. Op een dag bracht deze Pool een anonieme brief waarin werd gevraagd of de Britse krijgsgevangene mee wilde strijden met de Polen als de tijd aanbrak. Op instructie van de Senior W.O. stuurde Brydson als antwoord terug dat op instructie vanuit Engeland werd gewacht. Later stuurde hij nog een brief waarin hij om hulp vroeg voor 2 … In augustus 1943 werd Brydson's vriend door de Gestapo gearresteerd en moest hij een nieuw contact vinden.
In april 1944 werd Brydson naar het hoofdkwartier van de Gestapo overgebracht en geconfronteerd met het (wreck>lijk?) van zijn vriend en een schriftelijke verklaring samen met de 2 brieven die hij had geschreven. Hij onderging een wreed verhoor dat 5 uur duurde maar weigerde iets te zeggen omdat hij de Gestapo het recht ontzegde een soldaat te berechten.
Na 3 weken eenzame opsluiting werd hij voor een rechtbank gebracht. Hij gaf toe geholpen te hebben bij ontsnappingen en speelde handig in op de rivaliteit tussen de Gestapo en de Wehrmacht. Hij bracht nog 7 weken door in eenzame opsluitng en werd daarna vrijgesproken van de beschuldiging van spionnage wegens gebrek aan bewijs.
Door zijn verstand te gebruiken en moed te tonen redde Brydson niet alleen zijn eigen leven maar ook dat van andere Britse krijgsgevangenen en Polen.
Voor dit optreden werd hij hoog geprezen door een hoge officier en de hoogste Britse medische officier in Thorn.
Hij werd uiteindelijk in april 1945 door de Amerikanen bevrijd.