TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Greswell, Jeaffreson Herbert

Geboortedatum:
28 juli 1916 (Epsom/Surrey, Verenigd Koninkrijk)
Overlijdensdatum:
19 november 2000 (Chiltern/Buckinghamshire, Verenigd Koninkrijk)
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Flight Lieutenant (Kapitein-vlieger)
Toegekend op:
1 januari 1941
Mentioned in Dispatches
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Squadron Leader (Majoor-Vlieger)
Eenheid:
No. 172 Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
28 juli 1942
Aanbeveling:
In de nacht van 3 op 4 juni 1942 startte Greswell vanaf Chivenor in een tweemotorige Vickers Wellington bommenwerper van No. 172 Squadron. In de Golf van Biskaje verlichtte hij de Italiaanse onderzeeër Luigi Torelli en viel hem met dieptebommen aan.
Greswell's eerste run naar de Luigi Torelli mislukte vanwege een niet goed afgestelde hoogtemeter wat betekende dat zijn copiloot, Flying Officer A.W.R. Twigg het licht niet op de vijand kon richten.
Nadat de hoogtemeter opnieuw was ingesteld liet Greswell de Welling zakken tot 50 voet, viel over stuurboordboeg aan en liet 2 dieptebommen gevuld met Torpex aan weerszijden van de onderzeeër vallen.
De ontstekers moesten de bommen op een diepte van 25 voet tot ontploffing brengen maar ze functioneerden n1et en de explosies vonden op grotere diepte plaats. Toch raakten het roer en het kompas van de onderzeeër zwaar beschadigd waardoor de commandant, Count Augusto Migliorani gedwongen was uit te wijken naar in Spaanse wateren.
Greswell kon zijn geluk niet op toen hij met zijn zoeklicht 10 minuten na de aanval op de Luigi Torelli een tweede Italiaanse onderzeeër ontdekte, de Morosi. Omdat hij zijn dieptebommen al had gelost daalde hij tot 50 voet en viel met mitrailleurvuur aan.
Hoewel geen van de twee onderzeeërs door zijn acties was gezonken, had Greswell de mogelijkheden van het Leigh Light aangetoond en dat stelde A.C.M. Sir Philip Joubert, bevelhebber van Coastal Command om Wellington's in staat met Leigh Lights versneld geleverd te krijgen. Greswell's missie leverde ook waardevolle lessen op voor de toekomst, de meest belangrijke daarvan dat de hoogtemeter van het aanvallende vliegtuig altijd goed moest worden ingesteld.
Distinguished Flying Cross (DFC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Wing Commander (Luitenant-Kolonel-Vlieger)
Eenheid:
No. 179 Squadron, Royal Air Force
Toegekend op:
28 maart 1944
Distinguished Service Order (DSO)
Aanbeveling:
Wing Commander Greswell, die nu aan zijn 3de operationele tour bezig is, heeft aan een groot aantal operaties deelgenomen. Zowel in de lucht als op de grond heeft hij een uitmuntend voorbeeld gesteld van bereidheid en plichtsbesef naar zijn squadron toe.

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Wing Commander (Luitenant-Kolonel-Vlieger)
Toegekend op:
1 januari 1946
Officer of the Order of the British Empire (OBE)
Rang:
Air Commodore
Toegekend op:
2 juni 1962
Commander of the Order of the British Empire (CBE)
Rang:
Air Commodore
Toegekend op:
10 juni 1967
Companion of The Most Honourable Order of the Bath (CB)

Bronnen

Foto