TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Zindel, Johannes Jacobus

Geboortedatum:
12 december 1912 (Den Haag, Nederland)
Overlijdensdatum:
3 mei 1942 (Kampong Kedang Oeloe, Nederlands-Indië)
Dienstnummer:
89941
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Sergeant-Majoor-Instructeur
Eenheid:
Koninklijk Indisch Leger
Toegekend op:
3 april 1948
Heeft zich in het gevecht met de vijand onderscheiden door het bedrijven van bijzonder moedige en beleidvolle daden. Sergeant-Majoor ZINDEL was in de oorlogsdagen 1942 ingedeeld bij het garnizoensbataljon der Westerafdeling van Borneo en had zich tezamen met drie anderen nadat de Ned. Indische troepen in dit gebied hadden gecapituleerd, op weg begeven naar Poetoes Sibau, ten eind zich daar aan te sluiten bij een officier, die in het Boven-Kapoeas gebied het Nederlands gezag had hersteld. Herhaalde sommaties om zich over te geven werden door dit viertal afgewezen. Op 2 mei mei 1942 vielen zij tenslotte in een hinderlaag te Goenoeng Pantah, nabij Kampong Kedang-Oeloe, plm 30 Km. Zuid van Kuching (Serawak).
In een gevecht, dat ruim zes uur duurde, verdedigden zij zich met grote dapperheid tegen een groep gewapende inheemse handlangers van Japanners, waarbij zij allen de heldendood stierven.

K.B. no. 51 van 3 april 1948 (postuum)
Bronzen Leeuw (BL)

Bronnen

Foto