TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Mosselman, Wilhelmus Jacobus Johannes

Geboortedatum:
7 september 1884 (Geertruidenberg, Nederland)
Overlijdensdatum:
4 januari 1943 (Rangoon, Birma)
Begraven op:
Nederlands Ereveld Menteng Pulo
Vak: Cil.. Graf: 7.
Dienstnummer:
Stamboeknummer 58330
Nationaliteit:
Nederlandse

Biografie

Wilhelmus Mosselman (Atjeh-veteraan) kwam in dienst in Kampen. In september 1884 ging hij als sergeant naar Nederlands-Indië. Aanvanklijk bij de Landmacht maar in oktober 1904 werd hij op zijn verzoek overgeplaatst naar de Marechausee op Atjeh.
Na zijn acties waarvoor hij tot tweemaal toe geridderd werd, beleefde Mosselman nog meer avonturen.
In 1913 werd hij op zijn verzoek bij de militaire vliegafdeling geplaatst en in 1916 werd hij als onder-luitenant overgeplaatst naar de Luchtvaartafdeling in de functie van aspirant-vlieger.
In 1922 werd hij voor de dienst afgekeurd in verband met een vliegongeluk in 1918.
Hierna werkte hij in Nederlands-Indië in de thee en nam in 1926 een hoenderparkje over bij Tandjoengsarie, Java , later omgedoopt tot de Hoenderhof.
Mosselman diende als kapitein in het KNIL toen hij krijgsgevangen werd gemaakt in 1941.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Rang:
Sergeant der Koninklijke Marechaussee
Toegekend op:
31 maart 1910
In juni 1909 kreeg Mossleman de opdracht eeen kleine maar gevaarlijke bende van 10 man op te sporen en te vernietigen. In de nacht van 24 op 25 juni rukte hij met een handvol manschappen op naar VII Moekims. In de namiddag lukte het de bende te overvallen en onschadelijk te maken.
Ridder vierde klasse der Militaire Willems Orde (MWO.4)
Rang:
Sergeant der Koninklijke Marechaussee
Toegekend op:
6 januari 1912
In 1910 kreeg Mosselman van de commandant van Lho Soekon de opdracht om een grote actieve bende onder leiding van Teungkoe Sjeh di Paja Bakong, op te sporen. Hiervoor kreeg hij 4 dagen de tijd. Na drie dagen van spoorzoeken, ontdekte hij op de avond van de derde dag een spoor van de bende. Hij sloeg ten zuiden van Beurandang zijn bivak op en ging de volgende dag met 18 Marechaussees op pad. Vanwege gebrek aan proviand en door uitvallers, dunde de groep uit totdat er 11 man over waren. Het bivak van de bende werd uiteindelijk aann het eind van een kloof ontdekt. Tijdens een vuurgevecht werden 7 bendeleden waaronder de hoofdaanvoerder, 3 teungkoes en 1 pangiima gedood. Er werden vuur- en blanke wapens in beslag genomen, een massa rijst, brieven, zegels en andere papieren.
De volgende dag sneuvelden nog 2 bendeleden. Op 26 oktober keerde de patrouille terug in het bivak van Lho Soekon.
Ridder derde klasse der Militaire Willems Orde (MWO.3)

Atjeh
Ereteken voor Belangrijke Krijgsbedrijven

Bronnen

Foto