TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Boot, Pieter Jacob Adrianus

Geboortedatum:
13 oktober 1896 (Oud-Beijerland. Nederland)
Overlijdensdatum:
10 mei 1940 (Loosduinen, Nederland)
Begraven op:
Nederlands Militair Ereveld Grebbeberg
Rij: 9. Graf: 35.
Nationaliteit:
Nederlandse (1815-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
14 december 1949
Voordracht:
"Heeft zich door het bedrijven van bijzonder moedige en beleidvolle daden in de strijd tegenover de vijand onderscheiden door in de vroege morgen van 10 Mei 1940 als Commandant van de Bewakingscompagnie van het hulpvliegveld "Ockenburg", nadat vijandelijke troepen met transportvliegtuigen, evenals valschermspringersovermachtig in aantal en bewapening, op en in de omgeving van dit vliegveld waren geland, hoewel hij reeds dadelijk aan de rechterhand werd gewond, als ziel van de verdediging zijn manschappen, die nog slechts drie maanden onder de wapenen waren, onder aanhoudend zwaar vijandelijk vuur, ook uit vliegtuigen, door woord en voorbeeld en zich herhaaldelijk daartoe aan het vijandelijk vuur bloot te geven aan te moedigen en aan te sporen tot het uiterste stand te houden om de vijand op het vliegveld ingesloten te houden, hetgeen de compagnie dan ook ten koste van 43% van haar sterkte aan gesneuvelden en gewonden gedurende twee uren is gelukt.
Hierdoor het uitbreken van de vijand naar 's-Gravenhage gedurende die tijd grotendeels te beletten en in belangrijke mate de latere verovering van het vliegveld te bevorderen.
Tenslotte in de ongelijke strijd aan het hoofd van zijn onderdeel gesneuveld."

Posthuum toegekend
Bronzen Leeuw (BL)

Bronnen

Foto