TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Lemaire, Renée Bernadette Émilie

Geboortedatum:
10 januari 1914 (Bastenaken, België)
Overlijdensdatum:
24 december 1944 (Bastenaken, België)
Begraven op:
Belgisch Oorlogsgraf Bastogne
Nationaliteit:
Belgische

Biografie

Renée Lemaire, "de engel van Bastogne" geboren op 10 april 1914 in Bastogne en gedood op 24 december 1944 door de slag om Bastogne, is een zuster die vrijwillig Amerikaanse soldaten verzorgde in een geïmproviseerd medisch ziekenhuis in een marktgebouw in Bastogne. Ze stierf in de nasleep van een bombardement op de kerstavond van 1944.

Renée Lemaire was geboren in Bastogne, maar werkte in Brussel op de verpleegkundige afdeling van het ziekenhuis Brugmann. Gedurende haar verlof aan het eind van het jaar ging zij naar haar ouders in Bastogne. Daar werd zij verrast door een Duits offensief. Op 20 december 1944 was de belegering van Bastogne compleet. Medische hulp en de voedseltoevoer kwamen niet meer voor de Amerikaanse troepen die zich in het dorp hadden teruggetrokken. Op 21 december 1944 bood een andere zuster die door Louvain reisde zich aan bij Renée Lemaire haar diensten aan. Ze presenteerde zich aan de kapitein-chirurg Jack T. Prior van de 20th Armored Infantry Battalion als Augusta Chiwy. De kapitein accepteerde haar hulp vervolgens.

De Amerikanen transporteerden gewonden uit Noville over Bastogne waar ze een ziekenhuis grondden in achter in een oude Sarma keuken. 150 Amerikaanse soldaten waren daar geïnstalleerd, er waren niet genoeg medicijnen. Augusta Chiwy en Renée Lemaire stopten niet met het geven van zegeningen en hulp.

Jack T. Prior, legde in zijn rapport uit dat tijdens de kerstwake om 20:30 de buurt werd verlicht alsof het dag was door oplichtende Duitse magnesiumraketten die een vreselijk tempo op elkaar volgden en waarvan er één op de kliniek viel. De soldaten die in de aangrenzende gebouwen huisden, haastten zich naar dit gebouw om de gewonden te helpen. Sommige gewonden konden uit de kelder geëvacueerd worden voordat deze volledig instortte. Onder het puin zouden dertig lichamen geborgen worden, waaronder het lichaam van Renéé Lemaire.

Dokter Prior gaf de resten van Renée Lemaires lichaam persoonlijk aan haar ouders. Hij had haar omwikkeld in de stof van een parachute. De ochtend erop werd ze in een bruidsjurk begraven.

Jack T. Prior legde in een citaat de situatie uit. Hij legde uit dat een Belgische verpleegster zich in een omsingeld Bastogne vrijwillig had aangemeld om meer dan 150 patiënten te behandelen: "Dit meisje nam vrijwillig de enorme taak aan en werkte zonder te rusten of zichzelf genoeg te voeden tot ze op 24 december 1944 vroegtijdig stierf". Hij legde verder uit met wat voor toewijding ze de mensen verzorgde die dat zelf niet konden, hoe ze mensen omkleedde, medicijnen uitdeelde en zorgde dat de patiënten comfortabel lagen. Ze deed ook professionele werkzaamheden zoals het vervangen van plasma transfusies bijvoorbeeld. Door haar ijver zou ze het moraal bij de soldaten die bij dit offensief betrokken waren helpen herstellen. Op basis hiervan vroeg hij de hoogste onderscheiding mogelijk voor een niet-Amerikaans legerlid voor Renée Lemaire.

Een sergeant genaamd William Kerby die Renée Lemaire kende, herinnert haar laatste momenten. Hij verbleef in een huis een dertigtal meters van de kliniek. Hij was ook verrast door de magnesiumraketten en hij zei de enorme ontploffing van de kliniek gevoeld te hebben toen deze geraakt werd. Hij zei dat hij Renée Lemaire enkele keren uit de brokstukken tevoorschijn zag komen en weer naar binnen zag gaan voordat ze helemaal niet meer terugkwam.

Geportretteerd in de tv-serie "Band of Brothers".

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
10 december 2010

Postuum toegekend.
Ridder in de Kroonorde

Bronnen