Woonde in Duitsland. Reserve-luitenant van de 2 Kompanie, pionier Bataillon 39. Op 23 februari 1940 kreeg hij een oproep voor actieve dienst. Begin maart 1940 volgde een arrestatiebevel, omdat hij ongeoorloofd afwezig was geweest. Hij was namelijk naar Nederland gevlucht. Pas twee dagen voor de Duitse inval in Nederland arriveerde hij in het Joodse vluchtelingenkamp Vianda in Hoek van Holland, waarin van begin oktober 1939 af ook deserteurs uit Duitsland werden ondergebracht. Op 18 mei 1940 veroordeelde de Krijgsraad van de 227e Infanterie Divisie Hammerschmidt en een aantal medekampbewoners ter dood. Omdat hij om gratie had verzocht, boog de Krijgsraad zich op 12 juni 1940 opnieuw over zijn zaak. Op 26 mei had de Führer het doodvonnis overigens al bekrachtigd. Ruim een maand later – 28 juni 1940 – werd Hammerschmidt om 20.35 uur in het Vinetaduin (1*) gefusilleerd. Erich Schwabe (25), Hermann Bieler (22) en Wilhelm Friedrich König *43) waren reeds twee dagen na de uitspraak van de Krijgsraad doodgeschoten.
(1*) De naam Vinetaduin stamt uit de Duitse bezetting. De Duitsers hadden vóór de Eerste Wereldoorlog een opleidingsschip dat Vineta heette. De Kriegsmarine, die een batterij in het Vinetaduin had, vernoemde batterijen en bunkers onder meer naar schepen. De eigenlijke naam van het duin is het Spanjaardsduin.
De naamloos in het duin begraven Duitsers werden op 25 september 1941 op last van de Ortskommandant opgegraven en kregen elk een rustplaats in een graf 4e klasse op de Algemene Begraafplaats in Hoek van Holland. Bij de graven werd een naamloos kruis geplaatst met de tekst 'Graf van vier Duitse deserteurs'. In 1955 zijn de stoffelijke overschotten overgebracht naar de Duitse Militaire Begraafplaats in Ysselsteyn. Hammerschmidt ligt begraven in vak A1, rij 2, grafnummer 31.
Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!