TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Gray, Thomas Malcolm

Geboortedatum:
16 september 1913
Overlijdensdatum:
20 juli 1960
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Tijdens WO 2 was hij bevelvoerend officier van 41 RM Commando op D-Day en later bevelvoerend officier van 46 RM Commando tijdens de oversteek over de Rijn. Hij werd onderscheiden met een MC toen hij nog Captain (Acting Lieutenant Colonel) van 41 RM Commando was.
Na de oorlog, nu in de rang van Colonel, stierf Thomas Malcolm Gray, DSO, MC toen hij diende aan boord van H.M.S. President.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Lieutenant-Colonel (Waarnemend Luitenant-Kolonel)
Eenheid:
No. 41 Royal Marine Commando
Toegekend op:
29 augustus 1944
Uitgereikt voor:
Operatie Overlord
Aanbeveling:
Op 6 juni 1944 bij Lion-sur-Mer toonde Lt Col Gray vanaf het moment van de landing onder zwaar en nauwkeurig mortier- en granaatvuur totale minachting voor zijn eigen veiligheid. Zijn kalmte, opgewektheid en persoonlijke moed vormden een voorbeeld voor allen. Op de eerste morgen raakte hij bij 2 gelegenheden licht gewond maar hij stond erop door te gaan. Zijn voorbeeld droeg enorm bij aan het succes van de taak van de commando’s.
Military Cross (MC)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Acting Lieutenant-Colonel (Waarnemend Luitenant-Kolonel)
Eenheid:
No. 46 Royal Marine Commando
Toegekend op:
12 juni 1945
Distinguished Service Order (DSO)
Aanbeveling:
Op 23 en 24 maart 1945 voerde Lt Col Gray het bevel over 46 Royal Marine Commando die het oorspronkelijke bruggenhoofd over de Rijn veroverde. Hij viel met Buffalo’s over de rivier aan en vocht zich met ongeëvenaarde vastberadenheid en vaardigheid een weg naar het binnenland. Zijn mannen veroverden in de eerste 10 minuten van de operatie twee grote groepen huizen, doodden meer dan 30 vijanden en namen er 83 gevangen. Dit was alleen maar mogelijk door de snelheid en felheid van zijn onverschrokken opmars nadat een aantal sleutelfiguren waren gevallen. Lt Col Gray liet het tempo nooit verslappen ondanks de vijandelijke tegenstand en zijn onverschrokken moed en zekere voortgang maakten de taak van de brigade mogelijk. Hij vormde op alle mogelijke manieren een aanmoediging en voorbeeld voor de mannen onder zijn bevel. Hij lag van de Rijn tot Wesel voortdurend onder vuur van kleine wapens en in Wezel zelf onder vuur van vijanden bewapend met pantservuisten. waardoor veel van de mannen om hem heen gewond raakten. Zijn rustige oordeel en zijn totale minachting voor gevaar inspireerden zijn mannen en beïnvloedden op een kritiek moment de slag.

Bronnen

Foto