TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Washbourn, Richard Everley

Geboortedatum:
14 februari 1910 (Sumner/Christchurch, Nieuw-Zeeland)
Overlijdensdatum:
8 augustus 1988 (Onekaka, Nieuw-Zeeland)
Nationaliteit:
Nieuw-Zeelandse (1907-1947, Dominion VK)

Biografie

Richard Washbourn volgde zijn opleiding aan het Nelson College en kwam via een bijzondere procedure vanuit Nieuw Zeeland in dienst bij de Royal Navy. Na 8 jaar dienst op H.M.S. Erebus, H.M.S. London en H.M.S. Diomede specialiseerde hij zich in artillerie gedurende 1936 en 37. In 1938 werd hij op H.M.S. Excellent geplaatst en in 1939 op H.M.S. Achilles. Wegens zijn aandeel in het gevecht op de Rio de la Plata werd Schout-bij-Nacht Washbourn onderscheiden met een D.S.O. Na 3 jaar dienst aan boord van H.M.S. Achilles werd hij overgeplaatst op H.M.S. Anson. De laatste 2 jaar van de oorlog bracht hij door op het Admiralty Gunnery Establishment. In 1950 werd hij voor 2 jaar Executive Officier op H.M.N.Z.S. Bellona, Commander Superintendent op H.M.N.Z. dockyard in Devonport en Deputy Director of Naval Ordnance van 1951 tot 1952. Na een jaar het bevel te hebben gevoerd over H.M.S. Manxman werd hij benoemd tot Chief Staff Officer van de Flag Officier (Flotillas) in de Middellandse Zee van 1954 tot 1955. Vervolgens was hij 2 jaar lang Director of Naval Ordnance en voerde een jaar lang het bevel over H.M.S. Tiger voordat hij de functie van Director-General of Weapons voor de Admiraliteit op zich nam (1960-1962). In 1963 werd hij Chief of Staff in Wellington, Nieuw Zeeland.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (Luitenant-ter-Zee 2e Klasse)
Eenheid:
H.M.S. Achilles (70), Royal Navy
Toegekend op:
23 februari 1940
Aanbeveling:
Toen vroeg in de actie de vuurleidingstoren door diverse scherven werd geraakt waardoor drie mannen in de toren onmiddellijk werden gedood en hoewel hij zelf aan het hoofd gewond werd door een scherf die hem half verdoofde en de man achter hem doodde, bleef hij de hoofdbewapening met uiterste kalmte leiden. Hij stelde een uitstekend voorbeeld voor de rest van de bemanning van de toren die allemaal op hun post bleven en zich niet druk maakten over het incident. Zodoende bleef de primaire leiding in actie en plaatste een groot aantal treffers op de vijand.

Voor de operatie op deRio de laPlata, het tot zinken brengen van het Duitse vestzakslagschip Admiral Graf Spee.
Distinguished Service Order (DSO)

Bronnen

Foto