Woonde in Dalerpeel, Hoogehaar 9. Zoon van landbouwer Gerhard Antoon Hartemink (5 april 1883 Wisch - 16 maart 1954 Dalen) en Aleida Wilhelmina Ormel (31 mei 1884 Dinxperlo - 4 december 1951 Dalen). Gehuwd op 11 maart 1941 met Hendrika Johanna Schierbeek (24 mei 1917 Coevorden). (1*) Het echtpaar had twee kinderen: Aaltje en Jan. Landbouwer. Gereformeerd.
Lid verzetsorganisatie Ordedienst, net als zijn broer Bernard Hartemink. (2*) De broers deden volgens Henk Berends mee aan wapendroppings, sloegen wapens en munitie op en verspreidden illegale lectuur.
Landwachters arresteerden hen op 11 januari 1945 en brachten hen over naar het Huis van Bewaring in Assen. Als represaille voor de aanslag op SS-Befehshaber Hanns Albin Rauter bij Woeste Hoeve zijn de beide broers met 115 anderen gefusilleerd.
Postuum ontvingen zij het Verzetsherdenkingskruis. De namen van de broers staan op oorlogsmonumenten bij Woeste Hoeve en in Dalen. Aan Albert Jan Hartemink en zijn echtgenote werd in juni 1983 bovendien de Yad Vashem-onderscheiding toegekend.
'Zij waren lid van de verzetsgroep van Arnold Douwes en diens joodse compagnon Nico (Max) Léons, die uiteindelijk het leven van ongeveer 200 Nederlandse joden heeft weten te redden', aldus het boek Rechtvaardigen onder de Volkeren.
(1*) De weduwe hertrouwde op 1 mei 1947 met landbouwer Jan Wiechertjes (geboren in gemeente Ooststellingwerf).
(2*) Bij Bernard wordt op een van de documenten in het Nationaal Archief vermeld: later de Binnenlandse Strijdkrachten.
Oorspronkelijk begraven in een massagraf op Begraafplaats Heidehof in Ugchelen (Apeldoorn). Herbegraven op 9 mei 1945 op de Algemene Begraafplaats in Coevorden, vak/rij I, grafnummer 469.
Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!