TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Harel-Roos, Rachel

Geboortedatum:
13 april 1923 (Rotterdam, Nederland)
Overlijdensdatum:
16 november 1989 (Herzliyya, Israël)
Nationaliteit:
Nederlandse

Biografie

Rachel Roos werd op 13 april 1923 geboren in Rotterdam. Haar vader overleed toen zij vier jaar oud was en haar moeder hertrouwde met Louis Strauss. Rachel werd kleuterjuf en was gespecialiseerd in Montessori onderwijs. In augustus 1941 verloofde ze met Marcel "Moshe" Hertz. Toen zijn familie werd opgeroepen voor "dwangarbeid", werden ze door Martha Nagtegaal, een werkneemster van de Hertz familie, geholpen onder te duiken. Vanaf 1943 tot 1945 was Rachel met valse identiteitspapieren betrokken bij het verzet. Zij deed koerierswerk bij de verzetsgroep van Bill Wildeboer in de regio Ederveen-Bennekom. Later raakte ze betrokken bij onderduikerswerk. Vanaf augustus 1944 werd zij als lid van de Binnenlandse Strijdkrachten ook betrokken bij sabotagewerk en hulp aan Market Garden. Hierbij raakte ze uiteindelijk gewond en werd opgepakt door de Sicherheitsdienst. Aangezien geen betrokkenheid bij het verzet kon worden bewezen, ontkwam Rachel aan executie maar werd wel overgebracht naar Kamp Westerbork. Tijdens een 'dodenmars' vanuit het kamp lukte het haar om te ontsnappen. Ze verstopte zich tot Nederland bevrijd was, waarna ze werd herenigd met haar verloofde en later ook haar moeder.

Op 9 mei 1945 traden Rachel en Moshe in het huwelijk te Ede en in augustus hadden ze hun Joodse bruiloft te Utrecht. Het echtpaar ging in Rotterdam wonen. In februari 1950 emigreerde zij met haar gezin (echtgenoot en twee kinderen) naar Israël, waar in 1954 een derde kind werd geboren. Rachel overleed in 1989.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
21 november 1946
Medal of Freedom
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Toegekend op:
18 oktober 1948
King's Medal for courage in the cause of Freedom

Bronnen

Foto