TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Soest, van, Jan Dirk

Geboortedatum:
14 juli 1892 (Lienden)
Overlijdensdatum:
5 december 1942 (Zwolle)
Begraven op:
Oorlogsgraven van het Gemenebest Algemene Begraafplaats Buren
Nationaliteit:
Nederlandse

Biografie

Woonde in Lienden, De Mars 75. Trouwde in Lienden met Maria van Ingen (2 september 1891 Maurik - 24 oktober 1967 Lienden). Het echtpaar kreeg zeven kinderen. Veehandelaar. Zijn bijnaam luidde Mosje. Gearresteerd op 14 augustus 1942 door de Sicherheitsdienst wegens zwarte handel en illegaal slachten. Ook zijn dorpsgenoot Gerrit Merkenstein, alias De Lord, werd toen aangehouden. Na verhoor werden beiden overgebracht naar het strafkamp Erika in Ommen. Later zijn Van Soest en Merkestein naar Duitsland getransporteerd. Van Soest werd daar afgekeurd voor werkzaamheden in de ijzerertsindustrie en daarna teruggebracht naar kamp Erika. Stelselmatig is hij, net als de meeste andere gevangenen, ernstig mishandeld door de bewakers. Vanwege zijn slechte lichamelijke toestand, ook mede te danken aan structurele ondervoeding, werd hij opgenomen in het rooms-katholieke ziekenhuis Sint Antonius in Zwolle. Daar overleed hij. In de overlijdensakte staat vermeld dat hij overleed ten gevolge van pneumonie (longontsteking). Maar een Nederlandse arts dr. J. Dhont, sprak het vermoeden uit dat sprake is geweest van 'een gewelddadige dood'. Onder bewaking van twee Duitsers is de kist met zijn stoffelijk overschot overgebracht naar Lienden. Op aandrang van een broer van het slachtoffer hebben de bewakers de ksit nog dezelfde dag geopend. Toen bleek dat zijn hoofd nogal was toegetakeld en was ingepakt met verband. Merkwaardig is dat op 27 januari 1950 dokter Dhont aan de familie berichtte dat toch sprake is geweest van een ziekte.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

  • Archief Jack Kooistra. Oorlogsslachtoffers West-Betuwe. Grafregister gemeente Lienden. Overlijdensakte 660/1942 gemeente Zwolle.

Foto