De zoon van Reichsangestelter der Luftwaffe Wilhelm Weisenfeld was Karlheinz Weisenfeld. Hij behoorde tot het team van Manfred Bronny, Hans Reich en Günther Schulz. In de literatuur vinden we hem ook onder de naam William Charles Weisenfeld of Wiesenfeld. Charles is de Engelse vorm van Karl en Wilhelm (William) zijn tweede voornaam. Karlheinz Weisenfeld werd in Brooklyn geboren. In 1923 verliet de familie Duitsland en begin de jaren ’30 keerde de familie terug. Alle leden van het gezin waren lid van de NSDAP.
1943 verliet Karlheinz Weisenfeld de Oberschule für Jungen in Hanau (6. Kl.). Uit zijn personeelsdossier (Militärachiv Freiburg) blijkt dat hij op 14 januari 1943 bij de 2. Stammkompanie Grenadier Ersatz Bataillon 106 begint. Hij verandert wel eens van eenheid maar steeds bij de Grenadiere. Op 28 maart neemt hij deel aan de 16. Fahnenjunkerlehrgang bij de Schule VII für Fahnenjunker der Infanterie. Op 11 juli 1944 doet hij de Oberfhanenjunkerlehrgang bij dezelfde school. De laatste aantekeningen m.b.t. zijn loopbaan zijn een beetje vaag. Volgens de Deutsche Dienststelle was dat op 17.12.1943 de 1. Stammkompanie Grenadier Ersatzbataillon 106, dus de eenheid waar hij ook begon. In verband met zijn vermissing is aan zijn dossier een aantekening toegevoegd waaruit blijkt dat een overplaatsing naar de 254 Infanterie Division niet is doorgevoerd, die overplaatsing was op 29 november 1944 uitgesproken. Dat was dus de periode dat de vrijwilligers voor de operatie Greif werden gezocht. Op 01 augustus 1944 werd Karlheinz Weisenfeld benoemd tot luitenant.
Op de site, zie onderaan bronvermelding staat zijn volledige loopbaan met daarbij een aantal veldslagen waaraan Karlheinz Weisenfeld heeft deelgenomen; deze staan in zijn dossier expliciet vermeld. Noemenswaardig is hier de veldslag tegen de partizanen. Tussen 2 februari 1943 en 6 april 1943 raakte Karlheinz Weisenfeld in het "Bandengebied der Heeresgruppe Mitte" gewond en kreeg daarvoor op 7 februari 1944 het E.K. II Klasse. Hoe ernstig de verwonding van Karlheinz Weisenfeld was is onbekend, bij de Deutsche Dienststelle is geen verblijf in een hospitaal geregistreerd. Verder zijn er ook geen bijzonderheden in zijn personeelsdossier. Er is slechts één beoordeling van Kh. Weisenfeld bewaard gebleven. Behalve dat er in staat dat hij aan het soldatenberoep gehecht is, vermeld de beoordeling niets bijzonders.
Na de oorlog duurde het nog jaren eer de ouders wisten waar hun zoon gebleven was. De vader die eveneens voor Duitsland het strijdveld was opgegaan was in Franse krijgsgevangenschap geraakt. Hij deed in december 1945, vanuit Frankrijk, een aanvraag bij het Internationale Rode Kruis in Genève . Hij wist niet beter dan dat zijn zoon bij een Infanterieregiment zat, en dat zijn zoon op 12.12.1944 aan het westfront kwijt geraakt was. De moeder deed een tweede poging eind mei 1946 en gaf een Grenadierbataljon op, zij gaf aan dat hij op 12.12.1944 op weg naar het westen vermist geraakt was. Een derde aanvraag door een familielid (datum onbekend) vermeldt als militaire eenheid "Altneuhaus-Vilseck, Einheit Stielau", vermist vanaf 03.12.1944. Pas in 1954 werd de officiële overlijdensakte opgemaakt, dit op verzoek van de Deutsche Dienststelle Berlijn. Na nieuw onderzoek bij het Bundesarchiv in Berlijn bleek dat, na de oorlog, op een andere afdeling van de Deutsche Dienststelle een Death Certificat (RAD 95826) gelegen te hebben dat op naam stond van Charles William Wiesenfeld. Daardoor is bij het Bundesarchiv in Berlijn een kopie bewaard gebleven. Waarom het document 2010 niet boven water kwam bij mijn aanvraag bij het Rode Kruis in Genève is niet duidelijk. Mogelijk omdat de gegevens niet kloppend bleken is het document destijds uit het bestand genomen. Het certificaat bevat naast de naam Charles William Wiesenfeld het sterfdatum: 26. Dec. 1944, Henri-Chapelle staat genoteerd als plaats van overlijden. De vermelde eenheid is de Einheit Stielau, Stab Solar, 150. Panzerbrigade. Als doodsoorzaak werd Musketry genoteerd. Ook de rustplaats op het militaire kerkhof in Henri-Chapelle staat vermeld. Nadat duidelijk was dat het hier om Kh. Weisenfeld gaat werd de familie ingelicht. Waarom de verkeerde achternaam zowel op het Death Certificate als ook in het doodsvonnis (VS vs. Skorzeny et al M1106, NARA Washington) staat is onbekend. Beide documenten moeten onafhankelijk van elkaar zijn ontstaan. Een gewone schrijffout lijkt nu onwaarschijnlijk. Op zijn grafkruis staat als overlijdensdatum 23.12.1944. Dit is de datum waarop Karlheinz Weisenfeld officieel als vermist geregistreerd werd. De datum is nooit aangepast net als zoveel andere fouten.
Wat er zich in de Ardennen heeft afgespeeld kan men bij Lt. Günther Schulz lezen.
Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!