TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Swayne, Ronald Oliver Carless

Dienstnummer:
94975
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
No. 1 Commando, 1st Special Service Brigade, Combined Operations Headquarters, War Office, British Government
Toegekend op:
5 juli 1945
Uitgereikt voor:
Operatie Chariot
Aanbeveling:
Op 28 maart 1942 tijdens de commando overval op St. Nazaire in Frankrijk, voerde Lt Swayne het bevel over een peloton genisten aan boord van een motorsloep. Vanwege het intense vuur vanaf het land kon hij de militairen niet aan land zetten en na diverse pogingen trok de marine commandant zich over de rivier de Loire terug. Toen ze een eind hadden gevaren werden ze van zeer dichtbij door een Duitse torpedoboot onder vuur genomen.
Lt Swayne liet al het lichte geschut bemannen dat hij ter beschikking had en leidde het onophoudelijke vuur op het vijandelijke vaartuig. Een verzoek tot overgave van de Duitse commandant werd volkomen genegeerd en ondanks het intense vuur van de vijandelijke torpedoboot waardoor velen werden gedood of gewond bleef de motorsloep de vijand bstoken.
Nadat het merendeel van het marinepersoneel gedood of gewond was, liet Lt Swayne zijn mannen doorvechten, zelfs tot op het punt waarop de torpedoboot probeerde de sloep te rammen.
Pas toen al het defensieve vuur aan boord van de sloep was uitgeschakeld en met nog maar een paar overlevenden was Lt. Swayne gedwongen zich aan de Duitsers over te geven.
Zijn leiderschap en zijn persoonlijke minachting voor gevaar waren een fraai voorbeeld voor degenen aan boord die het lichte geschut bedienden tegenover het veel sterkere vijandelijke vuur.
Military Cross (MC)

Bronnen

Foto