TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Cowap, Dalton Hayton

Dienstnummer:
180592
Nationaliteit:
Britse (1801-heden, Koninkrijk)

Biografie

6th april 1947: Honorary Captain

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant (1e Luitenant)
Eenheid:
No. 1 Commando, 168th Regimental Combat Team, 34th Infantry Division "Red Bull", U.S. Army
Toegekend op:
22 april 1943
Uitgereikt voor:
Operatie Torch
Aanbeveling:
Gedurende de periode van 26 februari tot 4 maart 1943, toen zijn eenheid voortdurend in gevecht was met de vijand, toonde bovengenoemde officier steeds kalmte, moed, vastberadenheid en plichtsbesef.
Op 2 maart rond Heuvel 231 om ongeveer 18:00 uur trok de vijand in grote getale op om de weg tussen onze posities af te snijden. Lt. Cowap leidde een aanval met een subsectie van acht man tegenover ongeveer 150 Duitsers. Hij en zijn mannen bonden op een afstand van vijf meter de strijd met de Duitsers aan en gedurende de volgende man tegen man gevechten slaagde hij erin de vijand terug te drijven om te voorkomen dat de weg werd afgesneden. Tijdens die actie nam zijn ploeg minstens 50 Duitsers voor zijn rekening (minstens tien door Lt. Cowap), nam negen man gevangen en maakte een hoeveelheid uitrusting buit waaronder vier M.G. 34s.
Zijn leiderschap en moed waren zodanig dat de aanval werd uitgevoerd met verlies van slechts een man gedood en een andere vermist.
De acties van deze officier, zijn krachtige leiding, persoonlijke moed en plichtsbesef was een voorbeeld voor allen.
Als deze operatie niet zou zijn geslaagd zou dat hebben betekend dat de terugweg van onze voorste troepen in gevaar zou zijn gebracht.
Military Cross (MC)

Bronnen

Foto