TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Fletcher, Frank Jack

Geboortedatum:
29 april 1885 (Marshalltown/Iowa, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
25 april 1973 (Bethesda/Maryland, Verenigde Staten)
Dienstnummer:
0-6132
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Eerste Wereldoorlog (1914-1918)
Rang:
Lieutenant (Luitenant-ter-Zee 2e Klasse)
Eenheid:
U.S.S. Florida (BB-30), U.S. Navy
Toegekend op:
4 december 1915
Aanbeveling:
Wegens opmerkelijk optreden in het gevecht, toegevoegd aan de U.S.S. Florida tijdens de gevechten bij Vera Cruz in Mexico op 21 en 22 april 1914. Lieutenant Fletcher was uitmuntend en opvallend onder vuur bij de uitoefening van zijn taken. Hij voerde het bevel over de Esperanze en slaagde erin, meer dan 350 vluchtelingen aan boord te nemen; veel van hen nadat het conflict was begonnen. Hoewel zijn schip onder vuur lag en meer dan 30 keer werd geraakt slaagde hij erin alle vluchtelingen in veiligheid te brengen. Later kreeg hij het commando over de trein die tijdens een wapenstilstand de vluchtelingen vervoerde. Dit was een gevaarlijke opdracht omdat gedacht werd dat de spoorweg ondermijnd was en een kleine fout in de omgamg met de Mexicaanse bewakers zou gemakkelijk een conflict hebben veroorzaakt wat op een bepaald moment maar net werd voorkomen. Het was grotendeels aan zijn inspanningn te danken, een goede relatie met de Mexicaanse soldaten te scheppen dat zo veel vluchtelingen erin slaagden Vera Cruz van uit het binnenlad te bereiken.

War Department, General Orders No. 177
Medal of Honor - Army (MoH)
Periode:
Eerste Wereldoorlog (1914-1918)
Rang:
Commander (Kapitein-Luitenant-ter-Zee)
Eenheid:
U.S.S. Benham (DD-49), U.S. Navy
Aanbeveling:
Wegens opmerkelijke diensten in het kader van zijn beroep van bevelvoerend officier van de U.S.S. Benham betrokken bij het belangrijke, veeleisende en gevaarlijke werk van patrouilleren in wateren vol met vijandelijke duikboten en mijnen, bij het escorteren en beschermen van konvooien van vitaal belang met manschappen en voorraden in deze wateren en bij offensieve en defensieve acties, fel en onophoudelijk uitgevoerd tegen alle vormen van activiteiten van de vijandelijke marine tijdens de Eerste Wereldoorlog.
Navy Cross
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Vice Admiral (Vice-admiraal)
Eenheid:
Task Force, Pacific Fleet, U.S. Navy
Toegekend op:
augustus 1942
Uitgereikt voor:
Operatie MI
Distinguished Service Medal - Navy/USMC
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk waardevol optreden als Task Force Commander, United States Pacific Fleet. In die positie met grote verantwoordelijkheid voerde vice-Admiraal Fletcher met opmerkelijke vaardigheid en vindingrijkheid het bevel over zijn Task Forces, met als gevolg dat op de Koraalzee in mei 1942 en ook bij Midway in juni de vijand zware verliezen werd toegebracht.

Bureau of Naval Personnel Information Bulletin No. 305
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Vice Admiral (Vice-admiraal)
Eenheid:
U.S. Naval North Pacific Force and Area, U.S. Navy
Toegekend op:
1945
Distinguished Service Medal - Army (DSM)
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk waardevolle en opmerkelijke diensten in een positie met grote verantwoordelijkheid verleend aan de Regering van de Verenigde Staten. In de zeer verantwoordelijke positie van commandant van de US Naval North Pacific Force van oktober 1943 tot augustus 1945 toonde vice-Admiraal Fletcher een ruime blik, onvermoeibare energie en een buitengewoon ruim begrip voor tactiek en mogelijkheden van de Army Air Forces bij het deskundig oplossen van de vele problemen verbonden aan gecombineerde operaties van marine en luchtmacht. Zijn professionele deskundigheid en capabele leiding tijdens de enorme uitbreiding en organisatie van marine faciliteiten in de noordelijke Pacific in oorlogstijd droegen veel bij aan de soepele en efficiënte voltooiing van alle missies van de Amerikaanse strijdkrachten.

War Department, General Orders No. 104

Bronnen

Foto

Thema's