TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Carpender, Arthur Schuyler "Chips"

Geboortedatum:
24 oktober 1884 (New Brunswick/New Jersey, Verenigde Staten)
Overlijdensdatum:
10 januari 1960 (Washington, D.C., Verenigde Staten)
Dienstnummer:
0-6600
Nationaliteit:
Amerikaanse (1776 - heden, Republiek)

Biografie

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Lieutenant Commander (Luitenant-ter-Zee 1e Klasse)
Eenheid:
U.S.S. Fanning, U.S. Navy
Toegekend op:
17 november 1917
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijke waardevolle diensten in een positie met grote verantwoordelijkheid als bevelvoerend officier van de U.S.S. Fanning tijdens de belangrijke, veeleisende en gevaarlijke taak het patrouilleren in wateren vol met vijandelijke duikboten en mijnen bij het escorteren en beschermen van vitale konvooien met troepen en voorraden door deze wateren en in offensieve en defensieve acties fel en onophoudelijk uitgevoerd tegen alle mogelijke vormen van vijandelijke maritieme activiteiten en in het bijzonder voor een treffen op 17 november 1917 met de Duitse U-boot U 58 waarbij de duikboot naar de oppervlakte werd gedwongen en zich overgaf.
Distinguished Service Medal - Navy/USMC
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Vice Admiral (Vice-admiraal)
Eenheid:
Allied Naval Forces, Southwest Pacific Area
Toegekend op:
23 november 1943
Distinguished Service Medal - Army (DSM)
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk waardevolle en opmerkelijke diensten in een positie met grote verantwoordelijkheid verleend aan de Regering van de Verenigde Staten van Amerika als commandant van de Geallieerde zeemacht in de zuidwestelijke Pacific van 11 september 1942 tot 23 november 1943. Vice-admiraal Carpender coördineerde alle marine activiteiten van zowel de Verenigde Staten van Amerika als ven de Geallieerden, maximaal gebruikmakend van de beperkt beschikbare middelen. Zijn grote professionele ervaring, zijn gezonde inzicht en energie waren van de grootste waarde bij de planning en uitvoering van gecoördineerde operaties en met zijn persoonlijke felheid en tact won hij de enthousiaste samenwerking van alle eenheden onder zijn commando. Zijn troepen waren in het begin betrokken bij beperkte operaties en vervolgens met opmerkelijk effect bij zowel maritieme en amfibische operaties met beperkte middelen. Vice-admiraal Carpender leverde een onschatbare bijdrage aan het succes van de operaties in de zuidwestelijke Pacific tijdens deze kritieke periode.

Headquarters South Pacific Area, General Orders No. 42
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Rear Admiral (Schout-bij-Nacht)
Eenheid:
7th Fleet, U.S. Navy
Toegekend op:
20 december 1943
Legion of Merit - US Military
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk waardevol optreden bij het verlenen van uitmuntende diensten aan de Regering van de Verenigde Staten van Amerika als commandant van de 7th Fleet en commandant van de zuidweselijke Pacific in een vitale periode van vijandelijke activiteiten van 11 september 1942 tot 26 november 1943. Schout-bij-Nacht Carpender toonde de hoogste kwalteiten van inzicht, leiderschap en initiatief en zette de troepen onder zijn commando maximaal in met belangrijke en geslaagde operaties als gevolg waarmee hij wezenlijk bijdroeg aan de bevrijding van vijandelijke bezetting van grote en belangrijke gebieden.
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Vice Admiral (Vice-admiraal)
Eenheid:
9th Naval District, U.S. Navy
Toegekend op:
31 oktober 1945
Legion of Merit - US Military
Aanbeveling:
Wegens uitzonderlijk waardevol optreden bij het verlenen van opmerkelijke diensten aan de Regering van de Verenigde Staten van Amerika als commandant van het 9th Naval District van 3 januari 1944 tot 31 augustus 1945. Bij het bereiken van efficiënte coördinatie en bestuur van het 9th Naval District, bestaande uit 13 staten, toonde hij opmerkelijke agressiviteit en bestuurlijke kwaliteiten. De mate van efficiëncy die hij bereikte met het uitoefenen van buitengewone energie, gezond inzicht en leiderschap is in de beste traditie van de Marine en daarmee droeg hij aanzienlijk bij aan het met succes voortzetten van de oorlog.

Chief of Naval Operations: Serial 687930
--
Tweede LoM als Gold Star ontvangen.
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Vice Admiral (Vice-admiraal)
Wegens waardevolle diensten verleend aan Geallieerde marine eenheden op Lae en in Finschafen.

Uitgereikt door de Australische Ambassadeur.
Commander of the Order of the British Empire (CBE)
Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)

Met "A" Device
American Defence Service Medal

Bronnen

Foto