TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Meijer, Douwe Gerbrand

Geboortedatum:
7 september 1902 (Kollum, gemeente Kollumerland en Nieuw Kruisland)
Overlijdensdatum:
22 april 1945 (Cham (Duitsland))
Nationaliteit:
Nederlandse

Biografie

Woonde in Arnhem, Jansbinnensingel 8 b. (2e adres: Vondellaan 2 A). Zoon van predikant Hermannus Meijer (17 juli 1868 Sneek – 21 november 1929 Alkmaar) en Pietje Bakker (6 februari 1873 Makkum – 1 maart 1954). Huwde op 27 maart 1928 in Zwolle met Baafke Hendrika – Baf – Ganzevoort (22 januari 1905 Zwolle - 13 juli 1973). Het echtpaar had zes kinderen. Kantoorbediende/Kunsthandelaar. Gereformeerd. Lid verzet behorend tot de LO-Arnhem. Hij is betrokken geweest bij een overval op een distributiekantoor in zijn woonplaats, hulp aan vervolgde joden, de verspreiding van het illegale blad Trouw en wellicht ook de vervalsing van persoonsbewijzen en bonkaarten. In juni 1944 werd hij door de SD gearresteerd bij thuiskomst na afloop van een verjaardagsvisite. Bij een eerder gearresteerde verzetskoerierster vonden de Duitsers een brief die voor hem was bestemd. Meijer is overgebracht naar het concentratiekamp in Vught en op 5 september 1944 naar Duitsland getransporteerd. Hij kwam terecht in het beruchte kamp Sachsenhausen-Oranienburg. Daar verbleef hij tot ongeveer halverwege maart en moest daar als dwangarbeider werkzaamheden verrichten voor de Duitse oorlogsindustrie. Na de ontruiming van dit kamp werd Meijer met zijn lotgenoten overgebracht naar Buchenwald, Toen ook dit kamp bevrijd leek te worden door de geallieerde troepen moesten de gevangenen lopend naar het tweehonderd kilometer verderop gelegen Flossenbürg. Daar kwamen ze aan op 16 april 1945. Vier dagen daarna werd de reis voortgezet naar Dachau. Onderweg viel hij volkomen uitgeput neer. Meijer was niet meer in staat op te staan en werd daarop genadeloos doodgeschoten door een SS'er van de begeleidende bewaking.
Saillant is dat Meijer een zogenaamde prik(afscheid)brief heeft achtergelaten die hij deels in het kamp Vught en voor het resterende deel heeft gemaakt tijdens het transport naar Duitsland. Vermoedelijk met een speldje prikte hij letters op een stuk bruin pakpapier, waarin hij zijn afscheid aankondigde. Ter hoogte van Nijmegen is dit uit de trein geworpen. Pas halverwege de jaren negentig vond de familie dit 'document' dat zijn echtgenote in een doos had bewaard.
Postuum ontving het echtpaar Meijer op 11 december 1975 de Yad Vashem onderscheiding. Zijn naam staat op een gedenkpaneel in de Eusebiuskerk in Arnhem.
(1*) De overlijdensdatum 22 april 1945 is ontleend aan het artikel uit het dagblad Trouw. De overlijdensakte en de Oorlogsgravenstichting, die zich op de sterfakte placht te baseren, noemen 23 april 1945 als datum van overlijden.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Bronnen

  • Archief Jack Kooistra; Meindert van der Kaaij, Douwe Meijer haalde het einde van de oorlog niet, maar liet een 'prikbrief' na, Trouw d.d. zaterdag 22 april 2017; LO/LKP, Het Grote Gebod; Comité Verzetsherdenkingskruis/C.C van den Heuvel , W.J.C. Tensen (samenstellers) Gedenkboek Verzetsherdenkingskruis, waarin opgenomen Register Dragers Verzetsherdenkingskuis, Samson Uitgeverij, 1985; Oorlogsgravenstichting; Erelijst van Gevallenen 1940-1945; site wiewaswie.nl (waaronder overlijdensakte 414a gemeente Arnhem; Digitale Stamboom gemeentearchief Den Haag; zoekakten.nl (familysearch.org); gemeente Kollumerland c.a.; Grafregister Heidehof in Rheden; Algemene Begraafplaats Alkmaar Oud, site schiltmeijer.n.l.; online-begraafplaatsen.nl.

Foto