TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Chisholm, Keith Bruce

    Geboortedatum:
    22 december 1918 (Petersham/New South Wales, Australië)
    Overlijdensdatum:
    23 augustus 1991 (New York/New York, Verenigde Staten)
    Dienstnummer:
    Aus. 402150
    Nationaliteit:
    Australische (1901-heden, Federaal Koninkrijk)

    Biografie

    Keith Chisholm werd tijdens een vlucht neergeschoten en landde per parachute in zee bij Berck-sur-Mer. Hij werd door een Duitse reddingsboot opgepikt en naar St. Omer gestuurd. Na aankomst in Stalag VIIIB in Gleiwitz ontsnapte hij op 11 augustus 1942, samen met twee Nederlanders uit een werkkamp. Met hulp van het Poolse verzet bereikte hij België en daarna Frankrijk. Hij werd uiteindelijk in Parijs door Geallieerde troepen bevrijd.

    Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Flight Sergeant
    Eenheid:
    No. 452 (RAAF) Squadron, Royal Air Force
    Toegekend op:
    17 oktober 1941
    Aanbeveling:
    Sergeant Chisholm kwam in mei 1941 na zijn opleiding in Australië en Canada bij het squadron. Hij heeft aan 29 operationele vluchten tegen de vijand deelgenomen en heeft voortdurend een gezonde vechtlust getoond.
    Sergeant Chisholm heeft zes Messerschmidt 109s vernietigd.

    Distinguished Flying Medal (DFM)
    Periode:
    Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
    Rang:
    Flight Lieutenant (Kapitein-Vlieger)
    Toegekend op:
    15 februari 1945
    Aanbeveling:
    Het toestel van Flight Lieutenant Chisholm werd in oktober 1941 neergeschoten en hij was gedwongen er voor de Franse kust uit te springen. Hij werd opgepikt door een Duitse reddingsboot en naar een krijgsgevangenenkamp in Duitsland overgebracht. Hij maakte bijna onmiddellijk plannen om te ontsnappen en zijn eerste werkelijke ontsnapping was zeven maanden na zijn gevangenname.
    F/Lt Chisholm en twee andere krijgsgevangenen gingen op weg naar Tsjechoslowakije. Daar werden ze verraden door een burger die ze gastvrijheid had verleend en werden vervolgens gearresteerd. Hij deed een tweede ontsnappingspoging in augustus 1942 die uiteindelijk slaagde. Het kostte ongeveer 18 maanden van rondtrekken te voet en per boot door Duitsland, Tsjechoslowakije, Polen, Nederland, België en Frankrijk.
    Tijdens het laatste deel van zijn reis nam hij contact op met diverse verzetsbewegingen en uiteindelijk sloot hij zich aan bij de F.F.I. (Force Française de l’Interieur) en vocht tot de aankomst van de Geallieerde legers samen met hen in de straten van Parijs tegen de Duitsers. Gedurende de hele periode toonde F/Lt Chisholm de grootste integriteit en opmerkelijke moed en vastberadenheid. Zijn hardnekkige doorzettingsvermogen en zorgvuldige voorbereiding waren van het hoogste niveau.
    Military Cross (MC)

    Bronnen

    Foto