TracesOfWar heeft uw hulp nodig! Elke euro die u bijdraagt steunt enorm in het voortbestaan van deze website. Ga naar stiwot.nl en doneer!

Jensen, Stanislaw

Dienstnummer:
780044
Nationaliteit:
Poolse (1918-1939, IIe Republiek)

Biografie

In de nacht van 12 op 13 april 1943 startte Halifax Mk II BB340 NF-D van No 138 Special Duties Squadron vanaf R.A.F. Tempsford met acht bemanningsleden en een agent van de S.O.E., Clément Marc Jumeau. Tijdens de uitvlucht werd het toestel door flak geraakt en stortte neer bij Douvres-la-Delivrande bij Calvados in Frankrijk.
Jensen werd krijgsgevangene 42736 in Kamp 9c. Jumeau werd ook gepakt en stierf in gevangenschap aan tuberculose en een tekort aan medische behandeling en zorg. De andere bemanningsleden – behalve de marconist/boordschutter die tijdens de crash werd gedood – ontsnapten aan gevangenname.

Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!

Periode:
Tweede Wereldoorlog (1939-1945)
Rang:
Sergeant
Eenheid:
No. 301 (Pomeranian) Squadron, Royal Air Force
Aanbeveling:
Sergeant Jensen bezit persoonlijke moed en leiderschap van een hoog niveau. Hij is een uitstekend piloot in zijn squadron en combineert een gezonde vechtlust met met een hoog niveau van vliegen en tactische vaardigheden. Hij heeft deelgenomen aan aanvallen op Boulogne, Calais, Antwerpen, Keulen, Berlijn, Hamburg en Mannheim.

Aanbeveling opgesteld op 25 juni 1941 toen hij 20 missies - 118 uur - had voltooid.
Distinguished Flying Medal (DFM)

Bronnen

Foto