Woonde in Ruinen, Westerstraat A 459. Zoon van dagloner/boerenknecht Johannes Wierenga (26 augustus 1877 Uithuizermeeden - 15 januari 1947 Uithuizen) en Zwaantje Molenkamp (21 juli 1876 Uithuizen - 9 december 1954 Uithuizen). Huwde op 17 mei 1933 in Kantens met dienstbode Martha Baar (15 februari 1907 Uithuizermeeden - 15 april 1998 Hoogeveen). Het echtpaar had acht kinderen. Opperwachtmeester Koninklijke Marechaussee. Gereformeerd.
Lid verzet. Berends meldt dat hij zich bij de Ordedienst aansloot en dat hij bij de OD tot sectiecommandant werd benoemd. Het Grote Gebod deelt hem in bij de LO-Ruinen. Bovendien verspreidde hij Trouw en was hij werkzaam voor de Geheime Dienst Nederland. Hij verborg een hoeveelheid benzine, die een geallieerd vliegtuig had afgeworpen en verzorgde onderduikers, die hij vaak zelf had ondergebracht.
Wierenga kwam ook wel eens bij de Asser GDN-bureauhouder Anne Smallenbroek (1*) om geld en berichten in ontvangst te nemen voor onder anderen J.A. Poortman (bureauhouder GDN-Meppel) en Frederik Haijtink. (2*) 'Als politieman wist Jan veel en kon hij ook veel te weten komen', schrijft Berends. Na de arrestatie van Smallenbroek op 10 april 1945 viel ook zijn naam.
Met de smoes dat hij zijn radio moest inleveren lokte NSB-onderluitenant Soer hem in opdracht van de SD op 15 januari 1945. De politieman hield niet alleen Wierenga aan, maar eveneens zijn vrouw en nicht Grietje Haas, die de familie in de huishouding hielp. Zijn echtgenote is op 29 januari 1945 in vrijheid gesteld. Grietje werd echter naar het Duitse concentratiekamp Ravensbrück getransporteerd. Zij overleefde de ontberingen en verschrikkingen in dit kamp.
Wierenga is van het Huis van Bewaring in Assen naar de fusilladeplaats vervoerd. Als represaille voor de aanslag op SS-Befehlshaber Hanns Albin Rauter bij Woeste Hoeve werd hij gefusilleerd. Zijn naam staat vermeld op een monument in de buurtschap Woeste Hoeve. In Ruinen is de Jan Wierengaweg naar hem vernoemd.
Postuum werd hem het Verzetsherdenkingskruis verleend.
Tijdelijk begraven in een massagraf op Begraafplaats Heidehof in Ugchelen (Apeldoorn). Bij de exhumatie van het meervoudige graf is Wierenga als eerste geborgen. Herbegraven op 27 april 1945 op de Algemene Begraafplaats in Uithuizen, rij 3, nr. 46 en in 1992 op de Algemene Begraafplaats te Ruinen, vak E, nr. 269.
(1*) Anne Marten Smallenbroek (14 mei 1919 Assen - 10 april 1945 Assen);
(2*) Jan Frederik Haijtink (6 september 1915 Sneek).
Heeft u zelf meer informatie over deze persoon? Lever het aan!